Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (7.7.2020. godine), po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, započeli operativnu akciju kodnog naziva „Delta“.

U tijeku su pretrage stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari na ukupno 29 lokacija na području Brčkog, Obudovca, Bijeljine, Tuzle, Srebrenika, Živinica, Sarajeva, Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Posušja, Gruda, Ljubuškog i Mostara.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje kaznenog djela organizirani kriminal u svezi s kaznenim djelima nedozvoljen promet akciznih proizvoda i pranje novca, propisanih Kaznenim zakonom BiH.

Osumnjičene osobe terete se da su u suradnji sa drugim osobama, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, osnovali grupu za organizirani kriminal radi nezakonitog stavljanja u promet duvana za pušenje i cigareta, bez plaćanja akcize na duvan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama Bosne i Hercegovine, čime je proračun Bosne i Hercegovine oštećen za iznos od oko 36.000.000 KM po temelju neplaćene akcize na duhan za pušenje i cigarete.

Navedene aktivnosti provode se u suradnji sa službenicima Uprave za neizravno oporezivanje i više policijskih agencija u BiH.

Više informacija o rezultatima operativne akcije „Delta“ bit će poznato nakon realizacije naloga Suda BiH i Tužiteljstva BiH, stoji u priopćenju SIPA-e.

SirokiBrijeg.info