“Sigurnosna protuvirusna maska” Ljubušaka Sadikovića najbolja inovacija u Istanbulu

Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog, autor je najbolje inovacije – nagrada „TÜRKPATENT Best International“ – u konkurenciji 111 inovacija stranih izlagača iz 15 zemalja, na „5. Istanbulskom međunarodnom salonu inovacija! I još jedna potvrda vrijednosti Sadikovićeve inovacije: njegova „Sigurnosna protuvirusna maska“ je treća po kvalitetu nagrada, na spisku od 449 inovacija, uključivo i autore iz Turske. Namijenjena je za široku upotreba, najprije medicinskom osoblju.

Sadikovićeva ideja vodilja odnosi se na zračno propusne materijale, na/u kojima se virusi zadržavaju što kraće, a korisniku ne ometaju disanje. Takvih materijala su svjetski istraživački laboratoriji ponudili tržištu više tokom devet mjeseci ove godine nego za nekoliko proteklih desetljeća.

Dvojac elektroinženjera iz Trebinja, djed Svetozara i unuka Dalibora Basora, dobio je srebrenu medalju za “Mehanički pretvarač AC-DC i generator različitih frekvencija“. Radi se o višefunkcionalnom pretvaraču koji pojačava djelovanje električnih polova, frekvencije i racionalne prirode točka – sve to bez dodatnih, skupih elektroničkih komponenti.

Brončane medalje pripale su Vukašinu Daljeviću, iz Prijedora („Pumpa za pitku vodu“), Dragani Vasić, iz Banjaluke („Lijevak za ulijevanje vode u peglu“) i Nađi Zubčević, iz Sarajeva („Antibakterijska toaletna šolja“).

Fena