Šest Ljubušaka među optuženim za krijumčarenja ljudi

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv deset osoba koje se terete da su počinile krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. u vezi sa članom 54. KZ-a BiH.

Podignuta je optužnica protiv:

Nikole Hrstića, rođenog 1964. godine u Ljubuškom, državljanina BiH i Republike Hrvatske,

Ljube Hercega, rođenog 1980. godine u Ljubuškom, državljanina BiH,

Zdravka Kordića, rođenog 1995. godine u Ljubuškom, gdje je i nastanjen, državljanina BiH,

Ante Hercega, rođenog 1993. godine u Metkoviću, Republika Hrvatska, državljanina BiH,

Stojislava Šunjića, rođenog 1977. godine u Ljubuškom, državljanina BiH,

Ljube Prlića, rođenog 1994. godine u Mostaru, državljanina BiH i Republike Hrvatske,

Joea Primorca, rođenog 1996. godine u Splitu, Republika Hrvatska, državljanina BiH,

Kristijana Buntića, rođenog 1991. godine u Čapljini, državljanina BiH i Republike Hrvatske,

Ivice Šunjića, rođenog 1963. godine u Ljubuškom, državljanina BiH,

Zdravka Grizelja, rođenog 1995. godine u Ljubuškom, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Optuženi se terete da su, u namjeri stjecanja protivpravne imovinske koristi, u razdoblju od mjeseca kolovoza do listopada 2014. godine, kao grupa organizirana za krijumčarenje imigranata, vršili nezakonito krijumčarenje imigranata, državljana Turske, kroz teritoriju Bosne i Hercegovine preko državne granice u Hrvatsku, radi daljeg odlaska u zemlje Europske unije.

U optužnici se navodi kako je prvooptuženi Hrstić, kao organizator i rukovoditelj skupine, angažiralo i ostale pripadnike skupine u cilju stjecanja protivpravne imovinske koristi da za određene novčane iznose izvrše krijumčarenja više državljana Turske sa područja BiH na teritoriju Hrvatske, a koji nisu imali važeće putne isprave za kretanje i prelazak državne granice.

Optužnica navodi da je organizaciju ovih nezakonitih aktivnosti, optuženi Hrstić dogovarao zajedno s državljanima Turske na način da su dogovarali broj osoba, lokaciju i način krijumčarenja imigranata, kao i novčani iznos koji su nezakoniti migranti optuženom Hrstiću plaćali za nezakonito prevođenje preko državne granice. Optuženi Hrstić je migrante preuzimao u Mostaru, nakon čega bi angažirao ostale optužene, koji su u ovoj organiziranoj skupini imali uloge vozača i vodiča u okolnostima kada bi pješice prevodili nezakonite imigranate preko državne granice na teritorij Hrvatske, te u ulogama vozača migrante preuzimali i prevozili do Splita, Makarske i Zagreba, gdje bi oni nastavili dalje putovanje ka zemljama Zapadne Europe.

Navedene radnje predstavljaju kazneno djelo i u suprotnosti su sa članom 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem i članovima 15. i 16. Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužiteljstvo BiH