Samsung počinje sa uvođenjem blokadu oglasa na Androidu

Sve više raste blokiranje oglasa u web preglednicima, a rezultati pokazuju kako 2015. oko 200 milijuna aktivnih korisnika ima neki dodatak za blokiranje. Samsung je objavio kako putem OTA (Over The Air) ažuriranja dovodi značajku blokiranja oglasa za Android 5.0 Lollipop korisnike.

Još ranije tijekom ove godine, Apple je vrlo tiho izgradio ad block API na iOS-u te je doveo mogućnost blokiranja oglasa na mobitelu po prvi puta. Nećemo ni spominjati kakvu je to paniku izazvalo među izdavačima sadržaja. Samsungov novi API radi na vrlo sličan način kao i Appleov – programeri mogu izgraditi adblocking ekstenzije za Samsung Internet preglednik, koji se brine o oglasima za korisnika.

Razlika je u tome da Samsung verzija radi samo u tvrtkinom Internet pregledniku, a ne u Google Chrome ili nekoj drugoj alternativi. Prilikom ažuriranja Samsungovog Internet preglednika možete blokirati oglase tako da instalirate softver za blokiranje sadržaja koji u ovom slučaju koristi prednosti novog API-a.

Svakako u tom slučaju treba spomenuti Adblock Fast, koji je prvi besplatan open-source blokator oglasa za preglednik. Ekipa koja radi na Adblock Fast za Android napominje kako će vam se sada stranice učitavati 51 posto brže. U narednim mjesecima Samsung planira napraviti ažuriranje za Android 4.0 korisnike.

Ictbusiness.info