Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata.

-Radi se o suštinskom pitanju da Zakon o provođenju kontrole zakonitosti privedemo kraju. Po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata, tim za kontrolu je imao obvezu kontrolirati vojne umirovljenike. S obzirom na to da svaki mjesec imamo novih oko 150 onda bi nam i revizija trajala duže. Želimo reviziju završiti, kad su u pitanju branitelji – rekao je federalni ministar za branitelje Salko Bukvarević.

Ovom izmjenom, ističe, regulira se da kontrolu rješenja vojnih umirovljenika ubuduće rade nadležne inspekcije u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, Zavodu MIO i Federalnom ministarstvu za branitelje umjesto tima za kontrolu revizije.

Pored ovog predloženog zakona Zastupnički dom usvojio je zaključak da se zaduži Vlada FBiH da pripremi dodatne izmjene Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenu branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata u smislu da se korisnicima prava iz ovog Zakona mirovine usklađuju svake godine na način kako je to predviđeno Zakonom o mirovinsko i invalidskom osiguranju FBiH.

-Ovakvom izmjenom bi se osigurala ravnopravnost svih umirovljenika jer bi se svima na isti način radilo usklađivanje – poručio je Bukvarević.

Fena