Načelnik Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fahrudin Solak, ovih je dana zbog svog tumačenja zakona i ustava Federacije BiH, a zajedno sa svojim političkim kolegama u stožerima na području svih županija “pokupio ozbiljan udarac” od Ustavnog suda BiH, koji im je svima poručio da se ne igraju vatre jer su se malo previše zaigrali i svoje sugrađane tretirali kao “stoku” sa zabranama koje nemaju osnovano uporište.

Nedavno je kroz intervju za Radio Sarajevo kazao kako će se nastava do kraja ove školske godine održavati iz domova, te sa sigurnošću kazao da se učenici neće vraćati u školske klupe. Samim tim učenici će školsku godinu završiti u vidu online nastave.

“Što se fakulteta tiče ni tu neće biti redovne nastave. No, olakšica će biti u tom vidu da će se moći održati diplomski, magistarski i specijalistički radovi. Naknadno ćemo razgovarati kako će se vršiti upisi u nove školske godine. Povratak mališana u vrtiće će početi onoga trenutka kada dođe do ublažavanja mjera i kada se na svoja radna mjesta vrate mnogi od onih koji sada to nisu u mogućnosti” – kazao je između ostaloga kroz svoj intervju Fahrudin Solak.

Kako portal SirokiBrijeg.info doznaje iz Ureda ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružice Mikulić, kako je po zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj školi razdoblje u kojemu se treba obaviti upis učenika s područja ŽZH u prve razrede osnovne škole, isti se odgađaju do daljnjega.

Sad je na redu dogovor s gradskim, odnosno općinskim vlastima oko upisa, a za to se trebaju stvoriti uvjeti i omogućiti nesmetan pregled sve djece dorasle za upise u prvi razred.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info