Rukometna bajka iz Gruda najljepši dio sportskih stranica 2015. godine u ZHŽ-u

GRUDE – Rukomet je oduvijek među Hrvatima bio posebno popularan sport, a možemo sa zadovoljstvom kazati kako je u posljednje vrijeme doživio i novu ekspanziju na prostoru Zapdnohercegovačke županije, te nas posjetio na slavna, a opet ne tako davna vremena kada su u Ljubuški dolazili s Izviđačem u europskim natjecanjima snage odmjeravati svjetski velikani poput Barcelone, Ciudad Reala, Kiela…

U rukometnom osvrtu našeg portala za prošlu godinu priču ipak počinjemo s djevojkama, jer su rukometašice Gruda to definitivno zaslužile. Po prvi put su postale državne prvakinje, a tituli prvaka dodale su i pobjednički trofej Kupa BiH.

Djevojke Zlate Zubac su u novoj sezoni načinile još veći odmak u odnosu na konkurenciju, pa su prvenstvenu polusezonu okončale s maksimalnim brojem osvojenih bodova. “Vatreno krštenje” u Europi Gruđanke su imale na dalekom Islandu. Nisu preskočile svoju prvu europsku prepreku, ali zasigurno će u daljnjim karijerama igračica ovog kluba taj nastup posebno ostati urezan i svakako puno značiti za njihov daljnji igrački razvoj.

finalegrude-24052015-11

Gruđanke su i juniorske prvakinje BiH što govori da se kvalitetno radi i sa mladima, te da ova sredina ima i blistavu budućnost ženskog rukometa.

Muški rukomet u Hercegovini nikada i nije bio sporan, a posebno ne u današnje vrijeme kada Izviđač ima jednu od najtalentiranijih generacija u svojoj dugoj i bogatoj povijesti. Momčad pod vodstvom trenera Zdenka Grbavca radi briljantne stvari. Prošle sezone zaigrali su i u finalu Play-offa za prvaka, međutim Borac je ipak bio prejak.

Ljubušaci su u tekućoj sezoni poput Gruđanki vodeći na ljestvici domaćeg prvenstva i kako se čini ovdašnja rukometna škola vrlo brzo će lansirati nekog novog Alilovića ili Buntića. Ljubušaci su dominanti i u mlađim kategorijama.

biracizviđač09052015

Grude su bile uspješan organizator i Prvog međunarodnog turnira pod nazivom “Rukometno srce”, a pobjednice turnira postale su dakako domaće igračice savladavši u finalnom dvoboju hrvatskog prvoligaša Marinu iz Kaštela 33:25.

Također, Gruđanke su osvojile i turnir u Kaštelima savladavši pored domaće i ekipu Sinja. Izviđač je pak osvojio jak turnir u Visokom porazivši u finalnom dvoboju srbijanskog prvoligaša Šamot iz Aranđelovca 36:29.

Prvi vratar rukometne reprezentacije Hrvatske Mirko Alilović imao je gotovo savršenu sezonu u Veszpremu (prvak i pobjednik mađarskog Kupa), Denis Buntić i dalje također igra na vrlo visokom nivou, dok je talentirani Josip Perić potpisao ugovor s Qatatr SC-om.

izvidjac_hvala_mirko07012016

Upravo je Mirko Alilović nedavno poklonio nove dresove igračima Izviđača, a u istima su premijerno nastupili u posljednjoj utakmici prošle kalendarske godine koju su igrali protiv Konjuha iz Živinica i naravno ostvarili pobjedu.

Rukometašice Izviđača imale su jednu solidnu sezonu u prvoligaškom društvu, a dosta dobro “guraju” i u tekućem prvenstvu, pa na polovici natjecanja zauzimaju 7. mjesto u konkurenciji 12 najboljih bh ekipa.

rkširoki 07012016

Muški rukomet je u našoj županiji prisutan još u Širokom Brijegu, te Širokobriježani u Ligi Herceg-Bosne godinama igraju zapaženu ulogu, međutim za nešto više potrebna su ipak veća ulaganja, a kako se čini širokobriješki moćnici još uvijek nemaju dovoljno sluha za jednu ozbiljniju rukometnu priču, koja bi bar donekle mogla biti nalik rukometnim bajkama iz susjednih Gruda i Ljubuškog. Što se tiče Posušja oni rukomet mogu još jedino na televiziji gledati, no uskoro počinje Europsko prvenstvo u Poljskoj, pa eto im odlične prilike da ne zaborave kako taj sport izgleda!

Danijel Ivanković / SirokiBrijeg.info