Legalist sam koji poštuje sud i ustavni poredak Republike Hrvatske, za to sam se i borio. Javio sam se Ministarstvu pravosuđa 31. srpnja i tražio sam odgodu izvršavanja zatvorske kazne do 17. kolovoza, što mi je i odobreno – kazao je za Večernji list Ljubo Ćesić Rojs, umirovljeni general HV-a i bivši pomoćnik ministra obrane.

U ponedjeljak se trebao javiti na izdržavanje kazne jer je proglašen krivim što je kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje MORH-a, otpisao Hrvatskom dragovoljcu tri milijuna kuna duga, a klubovima iz Hrvatske i BiH omogućio besplatno korištenje ugostiteljskih objekata MORH-a.

Neće dobrotvorni rad

– Ta odgoda ustvari podrazumijeva da mi je omogućeno da mogu ići u Knin na 22. obljetnicu obilježavanja Oluje, i hvala im na tome. Obavit ću to sve i blagdan Velike Gospe u miru. U Zagreb ću se vratiti 16. srpnja, a 17. ću se u 10 sati javiti u istražni zatvor na izdržavanje kazne – naglasio je Rojs koji i dalje čvrsto pri svojoj odluci da će radije ići u zatvor na godinu dana nego ga zamijeniti dobrotvornim radom i guliti krumpir.

– Ja sam vama rekao i stojim kod svog stava. O svojoj odluci obavijestio sam i sudstvo, ali i cijelu hrvatsku javnost. Hoće li se u međuvremenu sastati sudsko vijeće i razmatrati moj zahtjev za obnovu postupka ili neće, ja to ne znam – kazao je Rojs tvrdeći kako oni odugovlače s tim postupkom, ali da on nema pravo ulaziti u te sudske postupke i kakva su njihova prava.

– Vojnik sam i poštujem svaku odluku koju sud donese. Bez obzira na to bila to odluka o obnavljanju postupka ili ipak zatvorska kazna. Ali guliti krumpir sigurno neću jer to bi za mene bilo veliko poniženje. Očekujem da bi se to vijeće moglo sastati u ovih 15-16 dana i kada pročitaju sve nove dokaze koje sam dostavio u spis tražeći zahtjev za obnovu postupka, vjerujem u neovisno sudstvo i pravedne suce koji će uistinu vidjeti da su njihovi kolege koji su prije bili u postupku pogriješili. Sve činjenice idu u moju korist – naglasio je Rojs, ističući kako ima veliku podršku Hrvatskog generalskog zbora.

Potpora kolega

– Zovu me ljudi svakodnevno i zgražaju se svi. Čak su mi moje pojedini kolege poručili da se prema Zakonu o pristupu informacija izvidi sve od 1991. godine do danas tko je sve potpisivao i besplatno koristio vojne objekte. Ne znam odakle su izvukli da nisam smio razvojačene branitelje smjestiti u prazne objekte, pa to je bilo u opisu mog posla. Pa nitko drugi nije mogao potpisati nego ja – u nevjerici govori Rojs koji nema namjeru tražiti pomoć od premijera Plenkovića ni predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

– Ništa im neću govoriti o svom slučaju jer bi ispalo da se izvršna vlast petlja u zakonodavnu. To nema govora. Time bih ponizio sebe i ispao neki plačko. Želim da Hrvatska sazri kao pravna država i pravnim sredstvima se borim i svima ću dokazati – poručio je Rojs.

Hassan Haidar Diab / Vecernji.ba