“Remek djelo” Vlade, Zavoda za zdravstveno osiguranje i Službe za zapošljavanje ŽZH!

Vlada ŽZH na čelu sa Zdenkom Ćosićem, Zavod za zdravstveno osiguranje ŽZH i Služba za zapošljavanje ŽZH pred kraj 2016. godine napravili su pravo “remek djelo” otpisom dugoročnih i kratkoročnih pozajmica prema ovim zavodima u iznosu od gotovo 8 milijuna KM.

Radi se o nezakonitim radnjama u režiji direktora zavoda Vilsona Crnjca i predsjednika Upravnog vijeća Zdravka Bešlića, a prilikom donošenja zakona Zdenko Ćosić je kazao kako su time povučeni potezi za spas županije, a nije kazao tko je krivac za propast, niti je obrazložio gdje su nestali novci iz županijskog proračuna.

Kroz nastupe na televizijama i dnevnim glasilima ministar financija Toni Kraljević se hvalio kako su napravljene milijunske uštede i da je smanjen dug prema Poreznoj upravi F BiH. Provjerom ovih informacija iz Porezne uprave F BiH kazano je kako dug nije smanjen, a navedeni zakon nisu željeli komentirati. Neslužbeno je priopćeno da otpis duga na navedeni način nije moguć i da se radi o nezakonitim radnjama, koje se trebaju provjeriti i utvrditi njihova pravna utemeljenost.

Aktualna vlast je tako i putem dnevnih tiskovina “reklamirala smanjenje duga županije”. Čak su snažno polemizirali putem medija, sve su prikazali kao veliki uspjeh i pored toga što je istina potpuno suprotna, piše portal ljubuski.net.

Naime od 2010. godine dug ŽZH je eskalirao zbog neplaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a upravo je i u tom mandatu premijer bio Zdenko Ćosić, a ministar financija Radoslav Luburić.

Treba se prisjetiti i istraga oko Stipe Dodiga 2010. godine i podnošenja protiv njega kaznene prijave od strane osoba na vlasti iz HDZ BiH, optužnice i presude kojom je utvrđena njegova nevinost i zakonit rad, za davanja kratkoročne pozajmice Vladi ŽZH u visini cca 440 tisuća KM, koja je vraćena. Tužiteljstvo je brzo izvršilo istragu, optužilo, sakrivala se dokumentacija, kako bi isti bio osuđen, pa doživjelo potpuni pravni fijasko. To treba usporediti sa sadašnjim otpisom dugovanja u iznosu od 7.765.320 KM, kojeg su uplatili građani ŽZH iz svojih bruto plaća.

Od 2010. godine dug županije je eksplodirao do 105 milijuna KM, a da pozitivnih posljedica nema osim kraha, te uništenja zavoda, javnih ustanova i poduzeća.

Ljubuski.net