Svjetska organizacija za poljoprivredu i hranu (FAO) UN za Svjetski dan mlijeka odredila je 1. lipnja, naglašavajući važnost potrebe pristupa dovoljnoj količini visoko-kvalitetne hrane za zdrav i aktivan život. Svjetski dan mlijeka obilježava se od 2001. godine.

Mlijeko i mliječni proizvodi jedna su od najvažnijih životnih namirnica i imaju veliki značaj u ishrani ljudi. Mlijeko je prva hrana s kojom se susrećemo kao novorođenčad. Kasnije, tokom života, mlijeko konzumiramo kroz razne oblike. Istraživanja pokazuju da se u visoko razvijenim zemljama Europe po glavi stanovnika troši sto pedeset litara godišnje, a kod nas oko sedamdeset litara.

Konzum BiH brine o zdravim navikama svojih kupaca, pa se trudi da u svojoj ponudi ima najveći izbor zdravog, svježeg i domaćeg mlijeka koje zadovoljava sve standarde kvalitete usklađene sa strogim propisima svoga poslovanja. Tokom godine Konzum BiH plasira 11,2 milijuna domaćeg mlijeka.

„Dobre komponente u paleti mliječnih proizvoda su i jogurti i kefiri.U jogurtima su zastupljene bakterijske kulture, a u kefirima gljivične. I jedne i druge su velikog probiotičkog značaja.Kombinacija jogurta i kefira, sa svježim kao i sa suhim voćem, ali i sjemenkama i orašastim plodovima je visokokvalitetan spoj, koji nam može osigurati sve što je potrebno za jedan obrok, bilo da se radi o doručku, ručku ili večeri.Ukoliko se ove kvalitetne kombinacije ohlade, dobijamo izvrsna zdrava osvježenja,za ljetne dane koji nam predstoje,“naglasila je Zvezdana Stojaković, nutricionistica.

Mlijeko sprječava osteoporozu, čuva srce, štiti od karcinoma. Prema provedenim istraživanjima Sveučilišta Maine, osobe koje redovno konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode imaju za oko 22 posto manje rizike razvoja raka debelog crijeva za razliku od osoba koje mlijeko unose vrlo rijetko. Mlijeko snižava krvni tlak te štiti od srčanih oboljenja i jača kosti.

Dnevno.ba