Dana 06. 04.2019. godine na portalima su objavljena 2/dva priopćenja:

1.Priopćenje federalnog ministra branitelja SalkeBukvarevića u svezi izrade završnog teksta Prijedloga zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH,

2.Priopćenje-reakcija UZB/Borci BiH iz Ljubuškog na njegovo priopćenje.

Prvo priopćenje je naslovljeno kao: “Što donosi tekst zakona o razvojačenim Braniteljima?“, dok drugi tekst koji potpisuje UZB Borci BiH iz Ljubuškog glasi: “Pokušaj nametanja ovakvog zakona je silovanje zdravog razuma“.

Poradi članova URB HVO-a ŽZH, svih drugih razvojačenih Branitelja, te cjelokupne javnosti koju interesira ova trakavica u svezi usvajanja Zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji dužni smo dati svoj osvrt na oba priopćenja, pa krenimo redom:

Ministar Bukvarević navodi kako je nekakva radna skupina od 30 ljudi, koju su sačinjavali predstavnici svih političkih stranaka, te svih braniteljskih organizacija usuglasili završni tekst Prijedloga zakona o pravima razvojačenih Branitelja, koji je po njemu i njima realan i provediv koji će po prijedlogu vlade biti dostavljen Uredu za zakonodavstvo FBiH, federalnom ministarstvu financija kaoi svim županijskim skupštinama u FBiH na usuglašavanje, da bi potom opet išao u parlamentarnu proceduru na usvajanje. Kako ministar Bukvarević navodi s završnim tekstom tog zakona su se složile „sve“ braniteljske organizacije od kojih bi se mogle izdvojiti po starom lošem običaju tzv. “krovne, temeljne,ili reprezentativne udruge“ koje nikakav zakon o pravima razvojačenih Branitelja ne poznaje,a od kojih treba izdvojiti UDVDR HVO-a HB, JOB-UNIJA VETERANA, te predstavnike tzv. “kampa heroja“ koji su neovlašteno predstavljali komponentu Armije BiH jer ih za to nitko nije ovlastio, niti ijedan od tih predstavnika iza sebe ima registriranu braniteljsku udruguu FBiH.

A što se tiče samog teksta tog zakona svima je poznato kako taj Prijedlog zakona o pravima razvojačenih Branitelja predviđa 16 prava za razvojačene Branitelje od kojih je braniteljima najzanimljiviji braniteljski dodatak koji se više tako ne zove već “egzistencijalna naknada“.

A tu naknadu bi mogli dobiti razvojačeni Branitelji u visini od kojih 5,00 KM po mjesecu učešća u oružanim snagama FBiH koji dokažu:

-Kako su stariji od 57 godina,

-Učešće u oružanim snagama FBiH najmanje 12 mjeseci,

-Kako su na Zavodu za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za tu naknadu,

-Kako ti branitelji ukoliko su u braku ili ne nemaju veći mjesečni prihod od polovice zajamčene mirovine u FBiH koja je sada oko 350,00 KM što preračunato iznosi 175,00 KM mjesečno.

-Kako ti razvojačeni Branitelji nemaju poslovnog prostora ili stana koji su dali u zakup,

Što se tiče ostalih prava iz tog zakona predviđeno je između ostalog zapošljavanje, liječenje i stambeno zbrinjavanje razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji a nadležnost za njihovo zbrinjavanje je podijeljena između FBiH, županija, općina i gradova u FBiH.

U svezi ostalih točaka zakona o pravima razvojačenih Branitelja zamišljena je i javna objava registra branitelja na službenoj WEB stranici federalnog ministarstva branitelja gdje je zamišljeno uz svakog branitelja navesti da li je bio pripadnik borbenog ili neborbenog sektora.

Po mišljenju SalkeBukvarevića prava iz tog zakona bi moglo zatražiti i dobiti cca 20.000 branitelja u FBIH za što je potrebito na godišnjoj razini osigurati cca 50 milijuna KM.

Na to priopćenje se nadovezala UZB/Borci BiH iz Ljubuškog koji su između ostalog rekli: Federalni ministar SalkoBukvarević se skupa s radnom skupinom koju je osnovao oglušuje o odluku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 10.07.2018. godine kojom je prihvatio Prijedlog zakona koji su napravile braniteljske udruge,skupa s uloženim amandmanima gospodina Edina Mušića Predsjednika Parlamenta FBiH (ovdje bi trebalo stajati predsjednika Zastupničkog doma parlamenta FBIH), SDP-a g. ZukanaHeleza i Udruge Zaboravljeni branitelji/borci), prihvatio i Dom naroda 26.07.2018. godine.Ovim postupanjem se gospodin Bukvarević stavio iznad spomenutih odluka što je nezabilježeno u novijoj povijesti ali je još veći problem to što federalne institucije ove države također slijede svog “svemoćnog“ ministra.

Nadalje se između ostalog navodi kako je riječ o klasičnom nepoštivanju zakonodavnih tijela, odnosno o izrugivanju njihovih odluka i to od strane najviših državnih službenika. Isto tako UZB/Borci navode kako je a udruga u više navrata pokazala kako je jedina konstanta u borbi za braniteljska prava,od kojih nisu posustali nikad, od prvoga su dana ustrajni u svojim zahtjevima i ne popuštaju, te kako nisu ničiji podanici i kao takvi će ostati. Oni su opet po tko zna koji put naglasili kako se ta udruga bori za već odavno zacrtana prava i to na: “braniteljski dodatak po 6,00 KM po mjesecu učešća u ratu,registar branitelja i prestanak financiranja svih udruga od strane države, te kako je ovo tek jalov pokušaj SalkeBukvarevića nametanje takvog zakona što su oni sveli na jednu rečenicu: “Pokušaj nametanja ovakvog zakona o braniteljima je silovanje zdravog razuma“.

Poštovani članovi URB HVO-a ŽZH i ostali razvojačeni Branitelji u cijeloj FBiH bez obzira kojoj komponenti pripadate!

1.Usuglašeni tekst zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji je protuustavan, protuzakonit i diskriminirajući zbog čega je URB HVO-a ŽZH već pripremila odgovarajuće kazneno-pravne korake prema odgovornima poradi osporavanja tog zakona u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti FBiH i ŽZH,

2.Njegova protuustavnost, nezakonitost i diskriminacija se ogleda u slijedećem:

-Ne mogu se diskriminirati Branitelji ispod 57 godina na ostvarivanje svojih prava po tom zakonu,

-ne može se tražiti od razvojačenih Branitelja minimalno učešće u Domovinskom ratu od najmanje 12 mjeseci kada su svi prijedlozi UZB/Borci BiH,URB HVO-a ŽZH te svih drugih udruga potpisnica Rezolucije Branitelja tražili minimalno učešće u Domovinskom ratu od 1/jedan mjesec,

-ne može se tražiti od razvojačenih Branitelja da budu na evidenciji zavoda za zapošljavanje 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za Braniteljski dodatak, jer je njihovo pravo biti ili ne biti na tom zavodu,

-Ne može se preko noći mijenjati izvorno ime braniteljskog dodatka u egzistencijalnu naknadu kada je braniteljski dodatak kategorija utvrđena i prihvaćena od 2013 godine od svih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti u FBiH,

-Ne može se tek tako javno objaviti registar branitelja bez njegove izrade, jer javna objava i izrada Zakona o jedinstvenom registru branitelja su dvije potpuno različite kategorije,od kojih prva ne donosi ništa dobro braniteljima dok druga donosi istinu o svim razvojačenim braniteljima u FBiH, što se već objelodanilo objavom registra Branitelja u RH u koji je ušlo 550 000 pripadnika HV-e i koji registar je zbog svoje neučinkovitosti povučen od javnog gledanja,

-Ne mogu se po tom zakonu nametati novčane obveze županijama, općinama i gradovima kada oni imaju legitimno i legalno pravo odbiti učestvovati u izdvajanju sredstava za primjenu tog zakona,

-Ne može se izrada konačnog teksta tog zakona uzeti zdravo za gotovo jer su u njegovoj izradi učestvovali predstavnici Branitelja koji ne predstavljaju razvojačene Branitelje iz obje vojne komponente već su tu postavljeni samovoljom federalnog ministra Bukvarevića koji ih uopće nije pitao koga oni u stvari predstavljaju odnosno jesu li legitimno i legalno izabrani predstavnici razvojačenih Branitelja čime je počinio kazneno djelo,

-U izradi tog zakona nikako nisu mogli učestvovati ni predstavnici tzv. “krvnih,temeljnih ili reprezentativnih“ udruga jer svi ti predstavnici i njihovi članovi ne spadaju u skupinu razvojačenih Branitelja jer su davno riješili svoj status po više osnova tako da nisu mogli zastupati razvojačene branitelje bez ikakvih prava.

A što se tiče dostavljanja tog prijedloga zakona u županijske skupštine URB HVO-a ŽZH će sučeliti svoje stavove predstavnicima te radne skupine koja ga je usvojila u skupštini ŽZH pa ćemo vidjeti čija ovca crnu vunu prede naočigled cjelokupne javnosti, unatoč tome što URB HVO-a ŽZH ima potpuno drugačije poglede na rješavanje prava svojih članova u ŽZH a ne u FBiH.

Sada dolazimo do priopćenja UZB Borci BiH iz Ljubuškog. Poradi cjelokupne javnosti URB HVO-a se do 10.03.2018. godine(dan općeg sabora razvojačenih branitelja u FBiH u Posušju)službeno zvala UZB ŽZH kada je odlučila promijeniti svoj naziv zbog laži,podala, i medijskog blaćenja predstavnika UZB ŽZH od predstavnika UZB /Borci BiH iz Ljubuškog a sve iz razloga što su UZB ŽZH i njene podružnice u Gradu Š.Brijegu, Posušju i Grudama odbile izvršiti blokadu graničnih prijelaza i prometnica u FBiH od dana 28.02.2018. godine. Nakon toga su se predstavnici UZB/Borci BiH“slizali“ s tzv. “kampom heroja“ iz Sarajeva, pa su i oni osnovali tzv. “šator istine“ koji je baš suprotno od toga postao“šator laži ili tvornica laži“ pa su njihovi predstavnici u više navrata s predstavnicima tog tzv. “kampa heroja“ sudjelovali na sjednicama oba doma Parlamenta FBiH i Vladi FBiH, te federalnom ministarstvu,da bi vrhunac njihova zajedničkog djelovanja bilo onemogućavanje ulaska u federalni parlament legalno i legitimno izabranim predstavnicima Armije BiH i URB HVO-a ŽZH na zasjedanje tih domova i to dana 19.04.2018. godine i 23.05.2018. godine kada su i jedni i drugi zajedničkim snagama životno ugrozili Vladu Marušića predsjednika URB HVO-a ŽZH.

S obzirom kako ti predstavnici iz tzv. “kampa heroja i šatora istine” nisu imali referenci i kapaciteta za izradu bilokakvog amandmana,prijedloga ili sugestije u svezi ponuđenog zakona o pravima razvojačenih branitelja svoje su mentore našli u strankama kojima dušom i srcem pripadaju po svom mentalnom i ideološkom sklopu a one su: SDP (bivši SKJ ili KPJ) i DF koji su za njih izradili određene amandmane i prijedloge na ponuđeni zakon što ni sami ne spore u svom priopćenju ili reakciji na portalima od 06.04.2019. godine. I doista Zukan Helez bivši federalni ministar branitelja SDP je za njih sačinio amandmane na prijedlog zakona o pravima razvojačenih Branitelja od 10.07.2018. godine koje u privitku ovog priopćenja dostavljamo na uvid javnosti.

Te amandmane su predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“ tako žučno i spuno emocija zajedno s ZukanomHelezom i MahiromMešalićem iz DF branili u zastupničkom domu parlamenta FBiH dok ih je vani s nestrpljenjem čekala masa od nekoliko stotina jadnih i obespravljenih Branitelja pred koje su konačno izišli ti njihovi predstavnici i slavili usvajanje tog zakona po amandmanima ZukanaHeleza a u njima nema ništa od izvornih točaka Rezolucije Branitelja:

-Braniteljskog dodatka od 6,00 KM,
-registra branitelja,
-prestanka financiranja braniteljskih udruga od države,

Kada je taj zakon došao na potvrdu u Dom Naroda dana 26.07.2018. taj zakon je opet pred stotinama razvojačenih branitelja pred parlamentom FBiH opet usvojen ali s nekim drugim amandmanima, ali opet bez ikakvih dodirnih točaka s izvornom Rezolucijom Branitelja da bi konačno Dom naroda donio zaključak kako će se formirati k radna skupina koja će usuglasiti dva različita teksta tog zakona u oba doma Parlamenta i ta je komisija održala nekoliko sastanaka na čijem je čelu bio tadašnji predsjednik Doma naroda Tufekčić ispred SDA, a u kojoj radnoj skupini su sudjelovali i borci iz tzv. “kampa heroja i šatora istine“ i to sve do parlamentarnih izbora u BH(.listopad 2018 godine(a to je praktično jučer) i gdje je ta radna skupina neslavno završila svoj posao ne riješivši ništa, nakon čega su došli parlamentarni izbori u BiH a od izvornog teksta zakona o pravima razvojačenih Branitelja nije bilo ništa.

Nakon izbora se krenulo u izradu završnog teksta tog zakona ali s potpuno drugačijim akterima. Tzv.kamp heroja koji je instaliran od strane SDP i DF od svog početka akoji je instrument u rukama tih stranaka jer su preko tog kampa te stranke odradile izbore u FBiH i koje stranke su glavni financijeri tog tzv. “kampa heroja“ su preuzeli glavnu ulogu u izradi zakona o pravima razvojačenih branitelja ignorirajući i odbacujući predstavnike tzv. “šatora istine“ iz Ljubuškog koji su shvatili ali i suviše kasno kako od izvornog teksta rezolucije branitelja nema ništa pa ni od 6,00 KM po mjesecu učešća u Domovinskom ratu. Kako predstavnici tzv. “kampa heroja“ nisu mogli sami ući na zasjedanje Parlamenta FBiH jer su jednokomponentni, vrbovali su bivšeg tajnika UZB/Borci BiH Franju Hrstića kako bi javnosti prikazali kako na pregovorima u svezi usvajanja tog zakona sudjeluje i HVO-a što nikako ne odgovara istini. Na jednom sastanku u tzv. “kampu heroja“ putem društvenih mreža je zabilježeno kako su predstavnici tog kampa javno izjavili kako će predstavnike tzv. “šatora istine“ iz Ljubuškog baciti u Miljacku poput Vlade Marušića (kojeg doduše nisu bacili u Miljacku) ukoliko ne odustanu od 6,00 KM braniteljskog dodatka.

Sada UZB/Borci BiH iz Ljubuškog osporava tzv. „Salkin“ zakon a njihovi predstavnici su sve do jučer sudjelovali u izradi tog zakona po amandmanima Zukana Heleza, njihovog svekolikog zakonskog i ideološkog mentora čiji su amandmani praktično u cijelosti usvojeni a oni ostavljaju tek mrvice razvojačenim Braniteljima u FBiH. Ovdje bi se ponajprije moglo reći: “tko s vragom tikve sadi o glavu mu se razbijaju“.

UZB/Borci BiH iz Ljubuškog navodi u svom priopćenju kako je ta udruga bila i ostala“jedina konstanta“za braniteljska prava želeći na taj način prikazati urbi et orbi (gradu i svijetu) a poglavito svojim članovima pa i onima koji ne poznaju pravo stanje stvari kako predstavnici te udruge nisu nimalo skrenuli ulijevo već su se uvijek borili za prava razvojačenih branitelja dok su svi drugi pucali u prazno i prodali svoju dušu poput Vlade Marušića bivšeg predsjednika UZB ŽZH. Ipak, istina je potpuno drugačija.

UZB/Borci BiH koja je osnovana koncem 2013. u Ljubuškom je doista do 28.02.2018. bila jedina konstanta u zaštiti prava razvojačenih branitelja u FBiH iz obje vojne komponente.Do tog datuma ta udruga je vukla prave poteze ali sve zahvaljujući tome što je u njihovom sastavu bila UZB ŽZH, UZB Podružnica Široki Brijeg, Grude i Posušje na čijem su čelu bili predstavnici udruge koji su znali nešto reći i napisati. Koji nikada nisu prodali dušu vragu svome. Kada se dogodio sukob UZB/Borci BiH te UZB ŽZH i njenih podružnica zbog blokada prometnica i graničnih prijelaza predstavnici UZB Borci BiH iz Ljubuškog su pokazali svoje pravo lice koje nikada nije bilo niti će biti lice URB HVO-a ŽZH te svih njenih članova koji poštuju statut i ciljeve te udruge. Predstavnici URB HVO-a ŽZH nikada neće s predstavnicima drugih udruga Armije BiH na smrt osuditi bilo kojeg predstavnika HVO-a što je UZB/Borci BiH iz Ljubuškog učinila dana 23.05.2018. godine u Sarajevu.

Predstavnici URB HVO-a ŽZH nikada neće medijski ili telefonskim putem po cijeloj FBiH iznositi laži koje nikada nisu dokazane niti će biti dokazane kako su predstavnici URB HVO-a ŽZH plaćenici HDZ-a BiH, kako se njihov predsjednik sastao tajno s ministrom Bukvarevićem u Zenici dva dana prije 23.05.2018. godine zbog čega je mogao izgubiti glavu, kako se lažno predstavljao, kako se obogatio na račun smilja zajedno s predsjednikom UZB Podružnica Posušje Vjekoslavom Dragojom. Ništa od toga URB HVO-a nikada nije niti će javno iznijeti ukoliko za to nema čvrste i valjane dokaze a predstavnici UZB /Borci iz Ljubuškog su upravo to činili u svojoj zloći i multietičnosti koje se URB HVO-a dana 10.03.2018. godine u Posušju javno odrekla. Nakon toga dana URB HVO-a ŽZH je prekinula sve sveze s multietičnom grupacijom branitelja ili boraca iz Ljubuškog i krenula u institucionalno rješavanje prava svojih članova u ŽZH i RH.

No, zbog mnogih razvojačenih Branitelja iz obje komponente koji nisu prestajali vjerovati u metode i rad URB HVO-a ŽZH dužni smo reagirati i na usvojeni zakon opravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH te ga osporavati na za to nadležnom mjestu,a ono je skupština ŽZH i to ćemo zasigurno i učiniti. Želimo svima jasno poručiti kako je jedina konstanta u ostvarivanju prava svih razvojačenih Branitelja u FBiH upravo URB HVO-a ŽZH koja nije niti jednog milimetra odstupila od usvajanja svih točaka rezolucije branitelja u svom izvornom obliku i u tome ćemo ustrajati. URB HVO-a ŽZH nije učestvovala u izradi nakaradnog zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji kako je to činila UZB/Borci BiH koja sada poput Poncija Pilata pere svoje ruke pred svojim članovima i cijelom javnošću. A ono za što se ova udruga u ŽZH i RH bori je:

1.Pravo na braniteljski dodatak za sve razvojačene branitelje u FBiH iz borbenih postrojbi u visini od 6.00 KM po mjesecu učešća u Domovinskom ratu,neovisno da li su ili nisu u radnom odnosu ili primaju li ili ne primaju mirovinu po osnovu minulog rada,ili invalidsku mirovinu,

2,Izrada Zakona o jedinstvenom registru branitelja naših članova te njegova javna objava kao i borba za javnu objavu spiska svih korisnika prava iz BiZ (braniteljsko-invalidske zaštite) u ŽZH,

3.Smenjenje broja udruga u cijeloj FBiH sukladno Zakonu o udrugama od posebnog društvenog značaja od njih 1 600 na njih 6 do 10.

Na kraju predstavnici URB HVO-a ŽZH poručuju javno predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti, u FBiH i ŽZH kao i predstavnicima radne skupine koja je radila na zakonu o pravima razvojačenih Branitelja u FBiH kako ih s nestrpljenjem očekujemo ispred Vlade ŽZH kako su najavili najkasnije za 30 dana

URB HVO-a ŽZH

VIDEO/FOTO: Održana skupština URB HVO-a ŽZH, podijeljene iskaznice, slijede “borbene akcije” svih članova!