Reakcije načelnika Općine Posušje da je upetljan s Rusima oko privatiziracije rudnika boksita u Posušju

Temeljem navoda zabilješke OSA-e BiH, objavljene u medijima o susretu u Zagrebu lokalnih dužnosnika iz BiH, u čijem se kontekstu spominje i moje ime, s hrvatskim gospodarstvenikom te s jednim ruskim državljanom kako bi, sudeći prema dokumentu OSA-e, “privatizirali rudnik boksita u Posušju te dalje radili u interesu ruske države, dužan sam reagirati.

Tijekom veljače ove godine bio sam sudionik sastanka na kom su još nazočili načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin, hrvatski poduzetnik Josip Jurčević, direktor Rudnika boksita Posušje Petar Petric i predsjednik Skupštine HBŽ Robert Bagarić. Nazočnost šestog sudionika kojeg je zabilješka OSA-e kvalificirala kao misterioznog ruskog državljanina, čista je izmišljotina.

Sastanak je bio organiziran kako bi se osigurala egzistencija tvrtke Rudnici boksita. U to vrijeme, Alumina iz Zvornika nije platila dospjele račune posuškoj tvrtci, čime je pored isplate plaće u pitanje dovedena i daljnja proizvodnja. Uz pomoć poduzetnika Jurčevićevića otvoreni su pregovori s Aluminom koje je vodio direktor Rudnika boksita Posušje, a rezultat istih donio je normalizaciju poslovanja između ove dvije tvrtke.

Tvrdnje o privatizaciji Rudnika boksita u Posušju na korist interesu ruske države, te slične konstrukcije objavljene u javnosti oštro odbacujem, uz poruku da kroz pet godina svog mandata sam radio, i nastavit ću raditi, samo za interes svojih Posušana i Posušja, kako bi im pomogao olakšati život pod teretom loših gospodarskih prilika. Mislim da bi se tom cilju, a ne spekulacijama i političkim podmetanjima, trebali više predati i ostali kreatori političke slike BiH, obzirom da se u nezavidnoj gospodarskoj situaciji nalazi i većina njenih stanovnika.

Na kraju bi apelirao na novinare i medijske kuće da prilikom plasiranja informacija poštuju osnovna pravila struke i etičke kodekse u cilju točnog i nepristranog informiranja javnosti!

S poštovanjem,
Branko Bago, načelnik Općine Posušje