REAKCIJE MUP-a ŽZH: Napadaju nas sa medijskih portala, a mi radimo sve po zakonu!

U subotu 3. rujna portal ljubuski.net objavio je tekst pod naslovom “Federalci iz PU Grude izuzeli računala”.

Ovaj tekst obiluje izmišljotinama i neistinama, kao i brojni drugi tekstovi ranije objavljeni na portalu ljubuski.net, na koje nismo reagirali jer bi u protivnom jedan djelatnik puno radno vrijeme trebao posvetiti pisanju demantija i reakcija na tekstove koji se objavljuju na navedenom portalu.

Naime, samo u kolovozu o. g. na portalu ljubuski.net objavljeno je oko dvadeset članaka senzacionalističkih naslova poput: “MUP ZHŽ nezakonito naoružavao političare HDZ BIH Ljubuški”, “Tko sprječava istragu oko pištolja?”, “Galići, Madunović i Marić opstruirali istrage oko Barbarića”, “Unutarnja kontrola MUP-a ZHŽ kontrolira javnost, kao da je 1955-a”, “Unutarnja kontrola štiti organizirani kriminal u MUP-u ZHŽ”, “Organizirani kriminal u MUP-u ZHŽ” itd, a u prethodnih godinu dana na navedenom portalu objavljeno je više od stotinu tekstova kojima se sadašnje i bivše dužnosnike, državne službenike i policijske službenike MUP-a proziva za kriminal.

Budući da hajka protiv MUP-a ŽZH na portalu ljubuski.net eskalira, a postoje naznake da će se intenzivirati s približavanjem lokalnih izbora, dužni smo javnosti pojasniti zašto do sada nismo reagirali na tekstove objavljene na ovom portalu.

MUP ŽZH u pravilu reagira na neistine objavljene u relevantnim BH medijima objavom reakcije ili demantija.

Međutim, portal ljubuski.net nije registriran u Bosni i Hercegovini, ne plaća porez, ne isplaćuje plaće i doprinose.

Na portalu nije objavljen Impressum, tako da čitatelji ne mogu znati tko je izdavač, tko je glavni urednik, tko su urednici a tko novinari navedenoga portala.

Svaki mediji koji pretendira da ga se smatra ozbiljnim medijem mora objaviti impressum, a sama činjenica da vlasnik ili vlasnici ovog portala kriju podatke koji se navode u impressumu, govori dovoljno i o razlozima pokretanja ovog portala i o vjerodostojnosti tekstova koji se na njemu objavljuju.

Što se tiče navoda iz teksta objavljena pod naslovom “Federalci iz PU Grude izuzeli računala” dovoljno je reći da policijski službenici FUP u četvrtak uopće nisu bili u Grudama, a pogotovo nisu iz PU Grude izuzeli računala.

Što se tiče navoda iz desetina ranije objavljenih tekstova koji se bave MUP-om ŽZH i drugim institucijama koje se dovode u svezu s MUP-om ŽZH, a u kojima se bivše i sadašnje dužnosnike, policijske i državne službenike MUP-a i predstavnike drugih institucija optužuje za organizirani kriminal i za sve druge vidove kriminala, dovoljno je reći da su te optužbe potpuno neutemeljene.

Objavom takvih tendecioznih tekstova portal ljubuski.net pokušava kod građana izazvati osjećaj nesigurnosti te pokušava izazvati nepovjerenje u agencije za provođenje zakona i u druge državne institucije.

Suprotno od tvrdnji koje se kontinuirano plasiraju na navedenom portalu sigurnosna situacija u ŽZH, promatrano po svim značajnim parametrima, je povoljna i znatno bolja nego u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

Po tko zna koji put ponavljamo da za nas nema nedodirljivih, ni u našoj instituciji ni izvan nje.

O tome svjedoče podaci da smo podnijeli veći broj izviješća o počinjenom kaznenom djelu kako protiv raznih dužnosnika (ministara, ravnatelja i dr.) tako i protiv policijskih službenika za koje su postojali osnovi sumnje da su počinili kazneno djelo.

Na kraju pozivamo novinare i one koji se tako osjećaju da prestanu neargumentirano optuživati za kriminal ljude koji časno i savjesno rade svoj posao.

A ako novinari i oni koji se tako osjećaju smatraju da imaju pravo koga im se prohtije etiketirati kao kriminalca neka svoj tekst potpišu i objave ga u mediju koji podliježe Zakonu o zaštiti od klevete, kako bi prozvani mogli zaštiti svoja prava na Sudu, navodi se u priopćenju MUP-a ŽZH.

SirokiBrijeg.info