U dnevnom izvještaju za potvrđene slučajeve covid-19 u FBiH 27. 03. na stranicama Zavoda za javno zdravstvo FBiH još 27.03. priglašena je lokalna transmisija za četiri županije a među njima je i Županija Zapadnohercegovačka i Hercegovačko-neretvanska.

Različiti pristupi

Jedan pristup vidimo u Mostaru kroz izjavu Ravnatelja DZ Mostar na tiskovnoj 04. 04. 2020.: “Mi imamo lokalnu transmisiju ljudi, znači može vas svatko zaraziti, nema više priče o klasterima nemojte se zavaravati da išta imamo pod kontrolom. Već samo jednu stvar ispoštujte sljedeća dva tjedna ljudi budite kućama onda ćemo imati to pod kontrolom sad trenutno nemamo ništa pod kontrolom”

Drugi pristup vidimo u Širokom Brijegu kroz izjave ministra Tomislava Pejića.

Izjava ministra Tomislava Pejića na tiskovnoj 30. 03. 2020: “… jer ako ste vi sa svojim ocom u dobrim odnosima ili sa svojom suprugom, ovaj, mislim i vi ste zaraženi”.

Izjava ministra Tomislava Pejića na tiskovnoj 03.04. 2020. : „Trenutna situacija je pod kontrolom…..

Različiti rezultati: u Širokom Brijegu četiri puta više pozitivnih na koronavirus nego u Mostaru

U Širokom Brijegu na dan 21. 04. 2020. godine 57 osoba je pozitivna na koronavirus. Kada se taj broj stavi u suodnos sa brojem stanovnika onda matematička jednažba pokazuje da je 57 pozitivnih na koronavirus u postotku isto kao da Mostar ima 240 pozitivnih na koronavirus. Mostar na dan 21.04.2020. ima 73 pozitivna na koronavirus. Što znači da Široki pozitivnih na koronavirus ima 4 puta više nego Mostar.

Pitanja za Zavod za javno zdravstvo ŽZH

U Priopćenju Stožera civilne zaštite ŽZH 21.04. 2020 navodi se: Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke izvjestio je o 4 pozitivne osobe na korona virus (Covid-19) s područja Širokog Brijega. Svi su povezani s postojećim klasterima. Također pronađene su poveznice s postojećim klasterima i za 4 osobe za koje smo izvjestili u subotu s područja Širokog Brijega.

Kakvog smisla imaju ovakve spike o klasterima i povezanostima ako je proglašena lokalna transmisija.

Tko je i kojom metodom utvrdio povezanosti s klasterima o čemu se govori u priopćenju Stožera civilne zaštite ŽZH 21.04. 2020.?

Pod kojim protokolarnim brojem je zaveden nalaz i epidemiološko izvješće kojim je to konstatirano i tko ga je potpisao. Na koji način je izvješće proslijeđeno Stožeru civilne zaštite?

Jesu li završena epidemiološka izvješća za ostale klastere?

Kakve su stručne epidemiološke procjene razvoja epidemiološke situacije u Širokom Brijegu?

Jesu li epidemiološke mjere koje je epidemiološka služba Zavoda predlagala za Široki Brijeg bile najbolje rješenje?

Jeste li spremni epidemiološke postupke koje je epidemiološka služba Zavoda provodila spram Širokog Brijega izložiti stručnoj ekspertizi neovisnih međunarodnih eksperata sa područja epidemiologije?

Tko je zamjenjivao epidemiologa koji je bio u samoizolaciji?

Na kojoj znanstvenoj metodi se temelji izjava ministra zdravstva: “… jer ako ste vi sa svojim ocom u dobrim odnosima ili sa svojom suprugom, ovaj, mislim i vi ste zaraženi.” Jeli to stav Zavoda za javno zdravstvo ŽZH da su rizična skupina samo oni koji su u dobrim odnosima sa svojim ocem ili suprugom i znači li to da je prevencija korone ne biti dobar sa ocem ili suprugom?

Na koji način Zavod računa vrijeme – zašto je na stranicama Zavoda za javno zdravstvo ŽZH danas 22.04. 2020. najava događaja koji se zbio lani 10. 5. 2019.

Zašto na stranicama Zavoda za javno zdravstvo ŽZH nema aktualnih podataka, pokazatelja i izvješća?

Zašto ministarstvo zdravstva nema web stranicu?

Zašto se Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo nije pojavio ni na jednoj tiskovnoj konferenciji do sada.?

Kada će se Ravnatelj zavoda obratiti javnosti i biti dostupan za ostala pitanja?

Ana Kvesić / SirokiBrijeg.info