Ravnatelj DZ Široki Brijeg Mirko Kordić pred sucem izjavio da nije kriv

ŠIROKI BRIJEG – Ravnatelj Doma zdravlja Široki Brijeg Mirko Kordić izjavio je danas pred sucem za prethodno saslušanje Županijskog suda u Širokom Brijegu da se ne osjeća krivim po točkama optužnice ovog tužiteljstva, zbog produljenog kaznenog djela Zlouporabe položaja ili ovlasti.

“Radi boljeg razumijevanja sudskog postupka i suđenja, naglašava da će, s obzirom da je Mirko Kordić izjavio da nije kriv, predmet biti proslijeđen Vijeću kaznenog odjeljenja Županijskog suda u Širokom Brijegu s ciljem zakazivanja glavne rasprave. Glavna rasprava će biti održana pred Vijećem kaznenog odjeljenja Županijskog suda u Širokom Brijegu sastavljenom od trojice sudaca, poradi zapriječene kazne zatvora za teži oblik kaznenog djela Zlouporabe položaja ili ovlasti koje je optuženom Mirku Kordiću stavljeno na teret optužnicom ovog tužiteljstva”, pojasnio je daljnji tijek suđenja u ovom predmetu Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za odnose sa javnošću ŽT ŽZH u Širokom Brijegu.

Podsjećamo kako se optuženiku Mirku Kordiću, ravnatelju Doma Zdravlja Široki Brijeg, optužnicom ovog tužiteljstva stavlja se na teret da je kao ravnatelj i odgovorna osoba u DZ Široki Brijeg, od 15.9.2014. godine do 15.12.2014. godine, dok se nalazio na stručnom usavršavanju u Beogradu, primao naknade za obavljena dežurstva koja su se obračunavala po većem koeficijentu u odnosu na njegovog kolegu koji je stvarno obavljao dežurstva, nakon čega je svom kolegi davao određeni iznos novca na ruke, a razliku isplaćenu po većem koeficijentu zadržavao za sebe.

Isto tako, Mirko Kordić se tereti da je protivno unutarnjim aktima DZ Široki Brijeg, donio Odluku o dodjeli šefovskog dodatka u visini od 10 % na osnovnu plaću za 11 djelatnika DZ Široki Brijeg, te im je po tom osnovu do 15.12.2015. godine isplaćivan šefovski dodatak, iako navedena radna mjesta nisu bila predviđena kao rukovodeća.

Također, tereti se da je glavnoj medicinskoj sestri DZ Široki Brijeg, omogućio da dobije uvećanje osnovne plaće za 50 % po osnovu „menadžerskog dodatka“, te joj je po tom osnovu do 15.12.2015. godine isplaćivan „menadžerski dodatak“, iako glavna medicinska sestra DZ Široki Brijeg po pravilnicima i aktima nije bila određena kao član menadžmenta, niti je obavljala poslove zdravstvenog menadžmenta.

Naprijed navedenim radnjama optuženik Mirko Kordić je sebi i drugima pribavio protupravnu imovinsku korist i za iznos od oko 78.822,88 KM oštetio proračun DZ Široki Brijeg i ZZO ŽZH.

SirokiBrijeg.info