Stručnjaci američkog FBI i tužiteljstva SAD dolaze u Sarajevo kako bi pomogli u prikupljanju dokaza o navodnom kriminalu domaćih političara, doznaje “EuroBlic”.

Ovo nam za navedeni medij indirektno potvrdio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji se nalazi u višednevnoj posjeti SAD.

Ističući da je u razgovoru sa čelnicima pravosudnih i istražnih institucija SAD dobio obećanje da “tim američkih stručnjaka” uskoro dolazi u BiH, Mektić tvrdi da bi najkasnije za nekoliko dana trebalo da otpočne dogovorena suradnja.

– Od glavne tužiteljice SAD Lorete Linč dobio sam garancije da će nam pružiti svaku vrstu pomoći kako bi počeli sa ozbiljnom borbom protiv kriminala i korupcije. Za nekoliko dana u Sarajevo će doći američki eksperti koji će domaćim tužiteljima i policijskim agencijama pomagati u toj borbi – najavljuje Mektić.

Podsjećamo da je “EuroBlic” još prije nešto više od dva mjeseca prvi objavio da su Amerikanci, preko svoje ambasade u Sarajevu, ponudili pomoć istražnim organima u BiH oko prikupljanja dokaza u predmetima koji se odnose na navodnu umiješanost političara iz RS i FBiH u kriminalne afere.

Izvori „EuroBlica“ tada su otkrili da je aktualni ministar sigurnosti BiH, kao prilog svojim tvrdnjama da je suspendirani glavni tužitelj BiH Goran Salihović “mešetar”, koji je, navodno, ometao istrage u korupcijskim aferama, članovima Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTS) BiH dostavio podatke o Salihovićevom navodnom odbijanju da Amerikancima preda informacije o američkom državljaninu Slobodanu Pavloviću, vlasniku “Pavlović banke”.

Protiv Pavlovića se, inače, u Tužiteljstvo BiH već duže vodi istraga zbog navodnih malverzacija prilikom odobravanja kredita od 750.000 eura predsjedniku RS Miloradu Dodiku za kupovinu vile na Dedinju.

– Amerikanci su preko svoje ambasade u Sarajevu još početkom 2016. ponudili pomoć u prikupljanju dokaza protiv Pavlovića. Iako je zbog toga u BiH bio doputovao i “specijalista” američkog FBI za financijske malverzacije, Salihović je odbijao suradnju – tvrde naši sugovornici.

Spasić: SAD ne traže dozvolu

Bivši visoki dužnosnik Službe državne sigurnost SFRJ i Srbije Božidar Spasić tvrdi da Amerikancima nije potrebna bilo čija dozvola za prikupljanje povjerljivih podataka.

– Ako žele da nekog diskreditiraju i optuže za neko stvarno ili izmišljeno djelo, Amerikanci će to i uraditi. Za to im ne treba dozvola bilo koga u BiH – kaže Spasić.

Blic.rs