PUŠING ROĐO!!! – Grupacija proizvođača i prerađivača smilja nije danas dogovorila ništa!

Predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović izjavio je u ponedjeljak u Mostaru kako će proizvodnja smilja i njegovog eteričnog ulja prestati ako se nastavi negativni trend niske otkupne cijene po kilogramu svježe mase.

Posjetio je kako je razlog današnjeg radnog sastanka Grupacije proizvođača i prerađivača smilja, koji se održava u organizaciji Gospodarske komore FBiH, pomoć poljoprivrednim proizvođačima i destilerijama koji plasiraju finalni proizvod na inozemno tržište, izvijestila je Fena.

– Ovdje smo kako bismo postigli jednu sinergiju, kako se ne bi događale stvari koje se trenutno događaju na tržištu, a to su konfuzne dezinformacije ili pokušaj mešetarenja od strane pojedinaca – kazao je predsjednik Grupacije te naglasio kako cijenu biljke i potražnju diktira prodaja ulja na inozemnom tržištu.

Ocijenio je kako tržište trenutno miruje zbog velikih kompanija koje imaju krivu percepciju o proizvodnji velike količine ulja na području Hercegovine što, kako kaže, nije istina.

Po njegovim riječima, Grupacija je organizirana na dogovornoj bazi te nama mehanizme kojima bi mogla utjecati na tržišnu cijenu.

– Možemo ponuditi alternativna rješenja kako bi se prešla trenutna kriza na tržištu – istaknuo je Dujmović, dodajući kako je istina da je došlo do hiperprodukcije plantaža u Hercegovini, no da sve te plantaže još nisu na urodu.

– Moramo prikupiti kvalitetne podatke s terena pa tek onda činjenično stanje plasirati domaćoj javnosti i kupcima vani – kazao je Dujmović, koji smatra kako bi bilo dobro da se u cjelokupnu problematiku aktivnije uključi Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, kako bi se na kvalitetniji način prezentirao proizvod i trud proizvođača i prerađivača smilja.

Inače, na sastanku se raspravljalo o postojećem stanju u proizvodnji smilja, prijedlogu načina poslovne suradnje između destilerija i poljoprivrednih proizvođača u sezoni ljeto 2017. te o organiziranju info dana.

Fena