Prvi 3D printani objekt od alienskog materijala

Googleovi suosnivači Larry Page i Eric Shmidt, te poznati hollywoodski redatelj James Cameron, krenuli su s idejom da jednog dana započnu rudariti vrijedne metale i dragulje na asteroidima. Što se tiče konkretnih svemirskih planova, Planetary Resources je do sada lansirao samo nekoliko malih Arkyd satelita koji služe za testiranje komunikacijske i navigacijske opreme, no tijekom ove godine bi trebao lansirati Arkyd 3, letjelicu koja će posjedovati složeniju opremu za znanstvena istraživanja.

Zanimljivo je da ni svemirski rudari nisu željeli propustiti ovogodišnji CES 2016 sajam, pa su na njemu predstavili prvi 3D printani predmet ikada proizveden od “vanzemaljskog materijala”, koji su izradili u suradnji s tvrtkom 3D Systems, pomoću njihovog ProX DMP 320 3D printera koji radi s metalnom prašinom.

al3dp 09012016 1

Vanzemaljska sirovina dolazi od fragmenata grupe meterorita Campo Del Cielo otkrivenih u Argentini, u čijem sastavu se nalaze željezo, nikal i kobalt. Obzirom da je do sada u 26 kratera otkriveno oko 100 tona materijala, raširenog na područje veličine 13×19 kilometara, smatra se da je prije 4.200–4.700 godina u atmosferi eksplodiralo veliko svemirsko tijelo, čiji su se dijelovi rasuli naokolo i napravili brojne kratere na toj lokaciji.

Objekt koji je izrađen predstavlja mali model stajnog trapa svemirske letjelice za slijetanje na asteroide, a za njegovu izradu su materijal iz meteorita prvo pretvorili u prah koji se potom koristio kao sirovina za printer.

Vidi.hr