Propao desant na Kravicu: Tri Ljubušaka odbila napad 35 tzv. antifašista iz Vogošće

LJUBUŠKI – Danas je u Stocu obilježena 72. godišnjica antifašizma gdje su se skupile antifašističke organizacije iz cijele BiH.

Na skupu su prisustvovali i članovi ABNOAR Vogošća koji su imali dogovor da nakon završetka skupa u Stocu zajednički posjete slapove na Kravicama. Međutim, po dolasku na Kravice, prema riječima Besime Borić koja je svjedočila svemu, desile su se šokantne stvari.

“Parkirali smo autobus, a vođa puta je otišao da pita koja je cijena ulaznica. On se zadržao, a po povratku kazao da bi bilo najbolje da svi uđemo u autobus i krenemo kućama. Na pitanje zašto, odgovorio je kako je doživio vrijeđanje s riječima ‘šta ćete vi Titini antifašisti ovdje prosipati‘”, ispričala je Besima Borić za N1.

Ona je kazala da se svih 35 putnika pobunilo i krenulo prema ogradi odakle se vide slapovi.

“Nekoliko nas je prišlo kućici gdje se prodaju karte. U tom trenutku jedan čovjek nas je počeo vrijeđati i psovati. Drugi čovjek, koji prodaje karte, se izvinio i kazao da nas ne može pustiti jer se dole nalaze kafići i da nas njihovi vlasnici ne žele ugostiti“, rekla je Borić.

Kada su pitali zbog čega se ovo dešava, rečeno im je da ‘oni kao antifašisti nemaju tu šta tražiti’. Borić je uspjela fotografisati muškarca koji je prodavao karte, dok je uposlenik koji ih je vrijeđao i prijetio okrenuo leđa kada je vidio fotoaparat.

“Neke od žena su reagirale burno, ali smo se udaljili jer je postalo nesigurno. Osobno sam zvala policiju HNŽ-a ali mi je rečeno da to nije njihova nadležnost te da zovem policiju u Ljubuškom. Kada sam pitala za broj telefona dežurni policajac mi nije želio odgovoriti. Ovo je nevjerovatno. Mi se svi tresemo“ – kazala je vidno potresena Besima Borić.

Ističe da joj je žao što cijela grupa nije krenula prema ulazu kako bi vidjeli što bi se desilo. U međuvremenu se pojavio i treći muškarac koji im je ušao u autobus i bacio tablu s natpisom “ABNOAR Vogošća”.

“Sjeli smo u autobus i krenuli prema Sarajevu, međutim na cesti je stajala grupa od desetak mladića koji su nam pokazivali da krenemo lijevo, iako smo trebali desno. Očito da se nešto spremalo, da su bili u komunikaciji i da smo trebali upasti u zamku.” kazala je Besima Borić.

N1