Danas čak 62,5 posto umirovljenika u FBiH živi od mirovine od 326 KM, što znači da postoji veliki broj onih kojima je mirovina znatno manja od tog iznosa. E, sad zamislite kako je kad se mora platiti režije i lijekove. Mi smo izračunali da tim umirovljenicima ostaju dvije do tri marke dnevno da žive. Kakav je to život?

To znači da, prema europskim kriterijima, 62,5 posto umirovljenika u FBiH živi u ekstremnom siromaštvu dok država ne vodi brigu o ljudima koji su izgradili sve ono što danas imamo u BiH. Mi smo dogovorili s Vladom FBiH da nam prvo dostavi tekst novog Prijedloga zakona o PIO/MIO pa da ga tek onda, kad mi damo svoje mišljenje, Vlada utvrdi i uputi u parlamentarnu proceduru.

Dakle, Vlada je bez našeg stava utvrdila taj zakon i mi smo jako razočarani time. Uzalud smo se nadali da će novi zakon postepeno popraviti težak položaj umirovljenika. 9. rujna sam otvorio zvaničnu web stranicu Vlade FBiH nakon 68. sjednice i vidio sam da Vlada taj naš zahtjev nije ugradila u novi zakon.

Mi smo prevareni jer nas Vlada uopće nije obavijestila o usvajanju novog zakona i što su u zakonu izostavili ugraditi ono što smo mi tražili, a oni pristali pristali, tvrdi predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH Mehmedalija Rapa.

Dnevni list