Home Kultura Procesija na uočnicu Velikoj Gospi u Širokom Brijegu će se održati, samo vremenski uvjeti ju mogu spriječiti!

Procesija na uočnicu Velikoj Gospi u Širokom Brijegu će se održati, samo vremenski uvjeti ju mogu spriječiti!

0
Procesija na uočnicu Velikoj Gospi u Širokom Brijegu će se održati, samo vremenski uvjeti ju mogu spriječiti!

U Petak je uočnica Velikoj Gospi, taj se blagdan posebno slavi, a Marija ima osobito mjesto u srcu hrvatskoga puka i vjernika, a prvenstveno grada Širokog Brijega koja je zaštitnice župe i samostana na Brigu, te Hercegovačke franjevačke provincije.

Na Uočnicu blagdana Velike Gospe procesija s kipom Širokobriješke Gospe krenuti će od crkve Navještenja Gospodinova na Pecari u 17 sati.

Ove godine Gospin kip prate Turčinovićani. Sveta misa na Uočnicu započinje u 19 sati.

Za razliku od 2018. godine kada vremenski uvjeti nisu bili naklonjeni i kada je u zadnji tren procesija odgođena po prvi put u povijesti, odnosno u proteklih 20-ak godina koliko se i održava ova procesija, ove godine unatoč aktualnoj situaciji, ova procesija neće biti odgođena, osim naravno nekih ekstremnih uvjeta, ali se nadamo kako neće do toga doći i kako će se tradicija nastaviti bez obzira na sve.

Iz crvke Uznesenja BDM na Brigu pozvali su sve koji mogu, posebno mlade i djecu, da sudjeluju u procesiji. A oni koji ne mogu pješačiti neka iziđu na ulice kuda prolazi procesija i svojom nazočnošću počaste našu nebesku Majku.

-Prva postaja kod crkve Navještenja Gospodinova (Pecara),

-Druga postaja na Trgu širokobrijeških žrtava,

-Treća postaja na Trgu svetog Ante u Klancu.

Ako sve bude po planu, dolazak je nešto iza 18h pred crkvu Uznesenje Blažene Djevice Marije na Brigu.

U 19 sati započeti će Euharistijsko slavlje koje će predvoditi donedavni gvardijan franjevačkog samostana i Gospina svetišta u Širokom Brijegu fra Sretan Čurčić, a sada gvardijan u Tomislavgradu s temom propovijedi “Život u vjeri”.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info