Prije točno 10 godina grudska kinodvorana je bila prepuna u čast svoga Zvonka Bušića – Taika

GRUDE – U kinodvorani u Grudama Matica hrvatska je organizirala na današnji dan prije točno 10 godina jako zanimljivu večer posvećenu Zvonku Bušiću Taiku.

Taik je rođen u Gorici, a da bi svijetu pokazao teškoće u kojima živi hrvatski narod u Titovoj komunističkoj Jugoslaviji, zajedno sa svojom suprugom Julienne Bušić i četvoricom hrvatskih domoljuba oteo je putnički zrakoplov htijući iz njega izbaciti letke s prigodnim sadržajem koji je napisao pokojni Bruno Bušić.

Bijaše to 1976. godine zbog čega je Zvonko u strogom američkom zatvoru proveo 32 godine, a podsjetimo prije dvije godine je u svojoj Hrvatskoj izvršio samoubojstvo.

Kinodvorana u Grudama je tom prilikom bila prepuna. Tijekom spomenute večeri večeri sudjelovali su glumci HNK iz Mostara Robert Pehar i Dragan Šuvak. Oni su čitali isječke iz pisama koja je Zvonko Bušić upućivao za Božić i Novu godinu Hrvatima Vancouvera i ostalima diljem domovine Hrvatske i svijeta.

Dirljivi su isječci iz pisama izmamljivali suze kod slušatelja. Sudjelovala je i prigodnim pjesmama uveličala ovu večer i klapa Bratovština iz Gorice i Sovića.

S ovoga se skupa uputilo Taiku pismo podrške koje je pročitao fra Ante Marić, a potpisali su ga svi prisutni.

Danijel Ivanković / SirokiBrijeg.info