Na gradilištu Švrakovina, na lokaciji stambenih zgrada u ulici Petra Barbarića je došlo do incidenta između dvije građevinske tvrtke iz Ljubuškog, “Frost” u vlasništvu Domagoja Jurkovića i “Kvadrat” Mate Vučića.

Te dvije firme, jedna nasuprot druge, grade stambene objekte, samo ih djeli cesta. U stvari samo jedna gradi, Jurkoviću je inspekcija obustavila gradnju.

Kako ističu iz Frosta, oni su, na svojoj parceli, nešto manjoj od dvije tisuće kvadrata, uredno pribavljali potrebnu projektnu dokumentaciju i uporedo s tim rješavali 14 sitnih vlasničkih udjela od po dva četvorna metra površine koji su bili uknjiženi na istoj parceli.

Po kazivanju Domagoja Jurkovića, on je prije svega telefonom kontaktirao većinu tih ljudi koji su izjavili kako mu neće stvarati nikakve probleme za tih dva četvorna metra površine za koje nisu ni znali da je u njihovu vlasništvu.

Domagoj Jurković kaže:

Ja sam sa svojim kooperantima pripremao gradnju zgrade i u međuvremenu obilazio jednog po jednog od njih 14 i ljudima se pošteno revanširao. U cijeloj toj priči me žalosti da sam sa 13 njih Bošnjaka našao zajednički dogovor na obostranu korist i zadovoljstvo, a sa 14. Hrvatom su nastali svi ovi problemi koji mi je još natovario na vrat građevinsku inspekciju!

Vjerovali ili ne, dok je Jurković obilazio sve te ljude, Mate Vučić ga je preuhitrio i od jednoga od njih otkupio dva četvorna metra površine i s tim mu činom blokirao daljnju gradnju. Jurković je, nakon toga, istovario kamion pijeska na cestu za koju tvrdi kako je neovlašteno izgrađena preko dijela njegova posjeda. Jurković navodi kako je to napravio da bi dao do znanja svim stanarima koji su kupili stanove kod Vučića, da su obmanuti jer nemaju uredan pristup do svojih zgrada.

“Ako je netko danas primoran zaštititi svoj posjed tako što je prisiljen iskrenuti kamion pijeska na svoju parcelu, zatvoriti prolaz, i time dati do znanje da je, bez njegove suglasnosti, na tom dijelu izgrađena cesta, postavljena kanalizacija, vodovodna i strujna mreža, onda se postavlja i pitanje na koji su način korisnici te infrastrukture dobili ostale potrebne građevinske dozvole? Kako su uopće mogli prodavati stanove i obmanjivati stanare da imaju uredan cestovni pristup tim zgradama”, pita se Jurković.

Da podsjetimo, firma Frost je prošle sezone jedina vršila otkup i preradu smilja od malih proizvođača Ljubuškog i šire.

Ljudima su otkupili oko 500 tona zelene mase smilja, izašli im u susret, i, o svom trošku smilje im destilirali i uredno uskladištili do povoljne prilike za plasman na svjetsko tržište.

Po priči Domagoja Jurkovića, Frost je imao u planu od zarađenog novca na prodaji stanova početi vršit isplate malim proizvođačima smilja prije nego se jave kupci za eterično ulje.

Tim bi činom malim proizvođačima vratili nadu da ne dižu ruke od svojih zasađenih plantaža, a sada je sve to postalo upitno!

Upitno je iz razloga jer im je već pola godine blokirana gradnja stanova koji su do sada trebali biti u grubo gotovi, a sve zbog ta dva kvadrata hrvatskog vlasnika, koji je vjerovatno iz neke ljubomore ili namjerne zlobe ušao u taj posjed.

Ta su, sada, sporna dva četvorna metra površine Frostu zaustavila ulaganje od dva i po milijuna maraka i dovela u pitanje ovogodišnji otkup smilja uopće!

Za komentar smo pokušali stupiti u kontakt s Matom Vučićem ali ovaj put bezuspješno, sve su prilike da će priča imat svoj nastavak, biti će zanimljivo čuti i njegovu stranu priče.

Krešo Vujević / Ljubuski.net