Predstavnici MUP-a ŽZH održali zajedničku radionicu sa predstavnicima tužiteljstva

Pod pokroviteljstvom i u zajedničkoj organizaciji Županijskog tužiteljstva ŽZH Široki Brijeg i Projekta jačanja tužiteljskih kapaciteta koji implementira Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV BiH), u hotelu Park u Širokom Brijegu, održana je radionica na temu „Unapređenje kvalitete izvješća o počinjenom kaznenom djelu.

Radionici je prisustvovalo oko 30 ovlaštenih službenih osoba MUP-a ŽZH, te je ovo bila prilika za razmjenu iskustava i razgovor o svim važnim pitanjima za svakodnevnu suradnju predstavnika policije i tužiteljstva.

Tijekom radionice prisutnim se obradio i komesar MUP-a ŽZH gdin. Milan Galić, a stručno predavanje je održala glavna županijska tužiteljica Vesna Ćavar, te je ovom prilikom, pored kvalitete izvješća o počinjenom kaznenom djelu, bilo govora i o važnosti zakonitog prikupljanja dokaza u istrazi, pravilnom poduzimanju prvih kriminalističkih radnji prilikom vršenja očevida, zatim o važnosti pravilnog postupanja po prijavi u situaciji kada prijavljeno djelo sadrži i elemente kaznenog djela i elemente prekršaja.

Ovaj koncept edukacije podržali su i članovi Strateškog foruma – rukovoditelji entitetskih tužiteljstava F BiH i RS, Tužiteljstva BiH i Tužiteljstva Brčko Distrikta kao i rukovoditelji policijskih tijela na entitetskom, državnom nivou i policije Brčko Distrikta BiH.

Projekat „Jačanje tužiteljskih kapaciteta u sustavu kaznenog pravosuđa“ (VSTV BiH) financijski je podržan od strane Vlade Švicarske i Norveške, te pored segmenta jačanja suradnje tužiteljstva i policijskih tijela ima za cilj poboljšanje efikasnosti i kvalitete rada tužitelja, unapređenje upravljanja i koordinacije unutar tužiteljskog sustava kao i poboljšanje kvalitete usluga kroz povećanu odgovornost i ukupnu brigu o korisnicima tužiteljskog sustava.

Tužiteljstvo ŽZH