Predstavljen uređaj koji opskrbljuje vodom proizvedenom iz zraka

Skora budućnost bi mogla izgledati tako da bi svaki dom mogao imati uređaj koji opskrbljuje kućanstvo vodom koja je proizvedena iz zraka. Čak i ako se radi o pustinji. Ako je za vjerovati demonstraciji uređaja održanoj nedavno, zaista smo nadomak takvog života.

Predstavljen je, naime, rad uređaja koji koristi dnevnu svjetlost i tako proizvode na litre vode iz zraka. I to čak i u pustinjskim uvjetima u kakvima vlažnost bude maksimalnih 20%. Dotični uređaj je pogonjen solarnom energijom i osmišljen je na američkom MIT-u. Koristi za svoj rad posebnu kombinaciju organskog i metalnog materijala (MOF), što je proizvod kalifornijskog sveučilišta Berkeley.

Omar-Mwannes-Yaghi19417

„Važna je to prekretnica u dugom izazovu dobivanja vode iz zraka u uvjetima niske vlažnosti. Zasad ne postoje drugi načini za to, osim putem električnih ovlaživača zraka koji, usput, proizvode skupu vodu“, poručio je kemičar iz Berkeleyja Omar Yaghi koji je prije 20 godina i izumio MOF koristeći metale poput aluminija i magnezija s organskim molekulama u stvaranju krutih, poroznih struktura idealnih za skladištenje tekućina i plinova. U uvjetima vlažnosti zraka od 20 i 30 posto prototip uređaja proizvede 2,8 litara vode tijekom 12 sati koristeći kilogram MOF-a.

„Vizija budućnosti je takva da kućanstvo ne bude priključeno na vodovodnu mrežu, nego da postoji uređaj koji stvara vodu za sve potrebe domaćinstva pomoću solarne energije. Bit će to i moguće upravo zbog ovog eksperimenta kojeg nazivamo personaliziranom vodom“, poručio je Yaghi.

S ponosom na svoja dosadašnja postignuća Yaghi tvrdi kako ipak postoji dosta prostora za usavršavanje ovog koncepta. Trenutni MOF ima mogućnost apsorbirati vodu sa samo 20% svoje težine. Drugačiji bi MOF, ipak, mogao apsorbirati i do 40%. Sada su, kako kaže, utabani teoretski temelji koji će unapređivati daljnjim testiranjima.

„Htjeli smo pokazati kako bi netko da se nađe u pustinji imao mogućnost preživjeti zahvaljujući ovom uređaju. Za dnevno preživljavanje je potrebna limenka vode, što bi se navedenim uređajem itekako moglo proizvesti u roku od sat vremena“, zaključuje Yaghi.

Inače, poznato je već odavno dobivanje vode kondenzacijom, a ovaj uređaj je usavršena verzija postojećih izuma na tom polju, koji su, za razliku od njega, bili veliki i ne toliko praktični.

Geek.hr