Predstavljen novi broj časopisa “Vitko” i dodijeljena Matičina nagrada

Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg već tradicionalno kraj godine obilježi izlaskom novog broja časopisa Vitko. Unatoč epidemiji koronavirusa ovaj događaj održan sukladno mjerama i preporukama. Promocija je održana u utorak, 22. prosinca 2020. u kinu “Borak”.

Program je vodila Željka Šaravanja, dok ga je glazbenim brojem otvorila i upotpunila učenica 4. razreda Srednje glazbene škole Široki Brijeg Ines Marija Bilinovac izvodeći F. Chopin: Fantasie, prof. Impromptu op. 66.

Gojko Jelić, predsjednik širokobriješkog ogranka Matice obratio se prisutnima prigodnim riječima.

„Naš Ogranak nije organizirao nijedan događaj od početka pandemije. Ali nismo sjedili prekriženih ruku. Tiskali smo šest naslova knjiga. Predstavljanja još uvijek nema, ali se čvrsto nadamo da će to uskoro biti“, istaknuo je Jelić.

„Početkom školske godine, već tradicionalno, organiziramo Matičinu nagradu – literarni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola. Strahovali smo da će se učenici koji dolaze u školu pod ogromnim pritiskom oglušiti na naš poziv. Srećom, bez razloga. Dobili smo i ove godine lijep broj radova, a nekoliko njih je kao temu uzelo aktualnu situaciju i pokazalo zavidnu ozbiljnost i zrelost u pristupu ovoj neugodnoj temi. Ove godine smo prvi put organizirali nagradni natječaj pod naslovom “Tomica Penavić – Moja prva knjiga” obnavljajući uspomenu na prerano preminulog širokobriješkog književnika. Svim dobitnicima nagrada iskrene čestitke i zahvala“, poručio je Jelić.

Istaknuo je i podršku izgradnji replike Vitkova stećka u Mokrom. „Naš je časopis dobio ime koje se spominje na stećku koji je odnesen u Sarajevo i danas stoji ispred Zemaljskog muzeja. Bilo mi je doista dirljivo vidjeti kada je repliku stećka, skupa s Gradonačelnikom, otkrila Blanka Kraljević bivša predsjednica Ogranka koja je dala ime časopisu.“

„U ovoj godini planirali smo skromno obilježiti i 30 godina od utemeljenja Ogranka u Širokom Brijegu. Na žalost, ovo je sada više nego skromno.

Ovo je prigoda da izreknemo zahvalu svima koji su doprinijeli da se ime, značaj i uloga Matice održi na visokoj razini. Hvala svim članovima, živima da to ustraju činiti, a onima koji su nas napustili neka je pokoj vječni.

Na žalost i u ovom broju stranice Vitka moramo ispuniti sjećanjima na one koji nas ove godine napustiše. Fra Vendelin Karačić, naš vjerni i aktivni član iznenada nas je napustio. U ovom broju nema njegovih priloga, ali imaju dva sjećanja njegovih suradnika. Još je jedan odlazak dirnuo srca mnogih Širokobriježana. Ovoga ljeta prerano nas je napustio naš kolega i suradnik Mario Pinjuh.

Na stranicama našeg časopisa nudimo vam mnoštvo tema. Teško je među skoro četrdeset naslova izdvojiti neki, ali jamčimo da svatko može pronaći nešto za sebe. Riječi zahvale nisu možda dovoljne da iskažu zahvalnost svima koji su stvarali ovaj broj časopisa, ali to je jedino što u ovom trenutku možemo učiniti.

Koristim prigodu da vama i vašim obiteljima, svim prijateljima Matice i svim ljudima dobre volje poželim blagoslovljen Božić i puno ljepšu Novu godinu“, poručio je Gojko Jelić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg.

Na natječaju Tomica Penavić – Moja prva knjiga, koji je raspisao Ogranak Matice hrvatske u Širokom Brijegu svoje radove poslali su: Franjo Skoko, Tomislav Kvesić, Ana Soldo, Iva Kovačić, Anđelka Ivanković i Ana Buntić Ćavar.

Prvu nagradu dobio je Tomislav Kvesić. Ogranak Matice hrvatske tiskao je njegovu zbirku pod naslovom “Poroci sanjara”, a njezino predstavljanje planira se čim se za to stvore bolji uvjeti. Izbor iz radova sudionika Natječaja možete pronaći na stranicama Vitka.

Članice Povjerenstva za ocjenu radova Mirela Lovrić, Diana Zovko i Ana Skoko ističu da nisu imali laganu zadaću izabrati najbolji rad te stoga svim autorima poručuju da ih ne obeshrabri “neuspjeh” nego da nastave pisati jer se vidi da imaju što kazati svojim stihovima.

Ogranak Matice hrvatske puno polaže u mlade pisce pa je i ove godine raspisan natječaj za najbolje poetske i prozne radove za učenike osnovnih i srednjih škola. Ove večeri članovi Povjerenstva za ocjenu radova najboljima su podijelili vrijedne nagrade.

Povjerenstvo za ocjenu radova, koje je radilo u sastavu: Diana Zovko, Mirela Lovrić i Ana Skoko, sve profesorice hrvatskog jezika, nije imalo lagan zadatak. Na natječaj raspisan u rujnu 2020., prispjelo je: 20 radova u kategoriji osnovna škola poezija, 14 radova u kategoriji osnovna škola proza, 9 radova u kategoriji srednja škola poezija i 16 radova u kategoriji srednja škola proza.

U kategoriji Osnovna škola poezija najbolji su:

1.Golubičin let – Lana Bogdan, 7. b OŠ Biograci

2.Moj san – Marta Crnjac, – 9. d Druga OŠ Široki Brijeg

3.Rodnom kraju mom – Matea Brekalo, 8. f Prva OŠ Široki Brijeg

U kategoriji Osnovna škola proza najbolji su:

1.Je li uistinu dobro činiti dobro? – Marija Ćorić, 8. a OŠ Biograci

2.Moj djed – Mara Bubalo, 9. d Prva OŠ Široki Brijeg

3.Gospođa jesen – Ana Lasić, 8. a OŠ Biograci

U kategoriji Srednja škola poezija najbolji su:

1.Zalazak – Ivan Lasić, 1. c Gimnazija fra Dominika Mandića Široki Brijeg

2.Kralj tinte – Josip Ljubić, 4. b Srednja strukovna škola Široki Brijeg

3.Djedova prisutnost – Klara Leto, 1 r. SSŠ Široki Brijeg

U kategoriji Srednja škola proza najbolji su:

1.Prije nego počneš tražiti sreću, razmisli, možda si već sretan – Iva Lasić, 4. e Gimnazija fra Dominika Mandića Široki Brijeg

2.Svi se ljudi rađaju kao originali, a umiru kao kopije – Sara Grbešić, Srednja strukovna škola Široki Brijeg

3.U dubini zime naučio sam da u meni leži nepobjedivo ljeto – Marija Galić, 4. b Gimnazija fra Dominika Mandića Široki Brijeg

Povjerenstvo je predložilo da se dodjeli posebna nagrada dodjeli učenici Ljiljani Šušak 9d Prve osnovne škole Široki Brijeg za priču Priča o junacima u doba koronavirusa.

Grad Široki Brijeg