Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić sudjeluje na konferenciji “Dijaspora 2017.“ u Jeruzalemu

Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, dr. Božo Ljubić sudjeluje na konferenciji Dijaspora 2017. koja se održava u organizaciji izraelskog parlamenta Knesseta, Ministarstva vanjskih poslova i Židovske agencije za Izrael (Jewish Agency), agencije zadužene za kontakte s izraelskom dijasporom.

Predsjednik Odbora Ljubić je na sesiji u Knessetu bio jedan od uvodničara. U svom izlaganju upoznao je sudionike Konferencije iz 30 zemalja o glavnim značajkama hrvatske dijaspore tj. o Hrvatima izvan Republike Hrvatske što je širi pojam nego što je dijaspora jer uključuje hrvatske autohtone manjine ali i Hrvate iz Bosne i Hercegovine koji su ustavan i tvorbeni narod u Bosni i Hercegovini.

U svom izlaganju Ljubić je sudionike konferencije informirao o zakonskoj i institucionalnoj infrastrukturi Republike Hrvatske te hrvatskim iskustvima u komunikaciji s hrvatskom dijasporom.

Konferencija se održava u tri institucije: u Knessetu, Ministarstvu vanjskih poslova države Izrael te u Židovskoj agenciji za Izrael (Jewish Agency) uz sudjelovanje visokih izraelskih dužnosnika, predsjednika Knesseta, ministarstava te Židovske agencije.

Na konferenciji se mogu dobiti vrlo dragocjena iskustva koja ima Izrael, a koja se tiču pitanja židovske dijaspore ali i useljenja Židova iz čitavog svijeta u Izrael. Naime, od države i naroda koji je svoj broj stanovnika u matičnoj državi od utemeljenja godine 1948. pa do danas povećao za deset puta, sa 600 tisuća Židova na početku pa do 6 milijuna danas, i Hrvatska država i njen narod imaju što učiti.

Također, vrlo je dragocjena razmjena iskustava i sa sudionicima drugih zemljama na konferenciji. Na konferenciji sudjeluju i dvije predstavnice Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju GV HNS-a.

SirokiBrijeg.info