Kako prebaciti VHS kazetu na računalo

Najbolji način za digitalno prebacivanje i spremanje svih vaših analognih VHS kućnih videa. Još uvijek imate hrpu VHS kazeta u podrumu? Pokazat ćemo vam kako prebaciti ta sjećanja na vaše računalo tako da ih možete spremiti u digitalnom formatu.

Što vam treba

Prvo što trebate imati je stari dobar VHS player iz kojeg ćete reproducirati VHS kazetu. Ako ste ga se već riješili, možete ga kupiti u vašem lokalnom dućanu ili online (rabljeni na mjuškalu ili eBay-u koštaju oko 50 KM).

Sljedeća stvar koja vam treba je analogni pretvarač za PC ili eventualno Mac ako ga koristite. Ima mnogo izbornih opcija i naravno različitih cijena, možete kupiti online ili u većini dućana sa elektronikom. Za ovaj članak koristili smo Diamond VC500 koji se može naći po cijeni od 70 KM.

Trebat će vam PC računalo ili Mac sa DVD pogonom da bi mogli instalirati software. Ako imate noviji laptop bez DVD pogona, trebat će vam eksterni DVD. Ako planirate digitalizirati puno snimaka, trebali bi uzeti u obzir i eksterni HDD tako da imate dovoljno mjesta za pohranu.

Postavljanje svega

Počnite sa povezivanje svega: USB strana analognog pretvarača ide u računalo, a tri priključka idu u VHS player. Samo provjerite da ste ih povezali na izlaz i pazite da točno povežete po bojama. Možda će vam trebati i adapter koji obično dolazi sa analognim pretvaračem.

Instalirajte potrebni software koji je došao sa pretvaračem. U našem slučaju to je driver i program za editiranje. Sad pripremite sve te stare VHS kazete koje planirate presnimiti i krenite sa prvom, stavljajući je u VHS player.

Pokrenite VHS kazetu i stavite je privremeno na pauzu, zatim na računalu namjestite postavke za snimanje i odredite mapu u koju želite spremiti video na svoje računalo koristeći program koji ste instalirali. Najbolji formati za presnimavanje su .MPG, .MOV, .MP4.

Kad ste sve namjestili odaberite dio koji želite presnimiti i pustite play na VHS playeru. Ovisno dali želite snimiti cijelu kazetu ili samo dio, sami ćete procjeniti obzirom na važnost snimke i veličinu vaše pohrane.

Vrijeme je za digitalizaciju!

Sada bi trebali vidjeti video i na svom račualu, i dovoljno je da pritisnite gumb za snimanje na računalu, uz predhodno pokretanje VHS kazete na playeru. Pustite da sad sve to skupa reproducira i snima koliko želite.

Sve što radite sa VHS playerom će biti snimljeno u digitalnom formatu. Kada ste završili, označite svoj video i spremite ga u mapu koju ste odabrali.

Opcije pohrane

Kada ste spremili snimke, možete izabrati da li želite ostaviti datoteke na svom računalu, ili ih prebaciti na USB ili eksterni HDD da skupljaju prašinu negdje drugdje.

Možete ih spremiti i u oblake. Dovoljno je učitati ih na Google Drive, tako da imate lak pristup sa svih uređaja, Google Drive nudi 15GB pohrane besplatno, ali nemojte prelaziti tu količinu jer se onda naplaćuje mjesečno i ne baš jeftino. Appleov iCloud pruža 5GB besplatnog prostora i do 2TB za 20$ mjesečno. I ako nemate Google ili iCloud račun možete koristit Dropbox za sličnu cijenu.

A možda nije loša ideja da sve to skupa preselite na svoj youtube kanal i tamo držite besplatno. Naravno ako vam snimke nisu previše privatnog karaktera, jer bi ih mogle vidjeti i druge osobe.

Uređivanje i dijeljenje

Naravno sa tim digitaliziranim materijalima se možete sada i dodatno igrati, možete spojiti sve zapise u jedan kućni video, koristeći osnovne programe za uređivanje poput iMovie (za Mac), MovieMaker (za win) ili pomoću softvera koji je došao sa vašim analognim pretvaračem.

Želite podijeliti svoja sjećanja sa prijateljima? Možda imate neke stare snimke na VHS kazetama iz vaše mladosti koje bi željeli podijeliti i sa prijateljima, opet se vraćamo na Youtube ili Vimeo servise, gdje ih možete uploadati koliko god želite.

PcChip.hr