Poznata imena “škvadre” koje je uhićene u akciji SIPA-e na švercere i preprodavače duhana

Za samo šest mjeseci, odnosno od veljače do kolovoza, organizirana kriminalna, jučer razbijena grupa, nezakonito je na bh. tržištu prodala najmanje 100 tona duhana i time prorčun oštetila za oko deset milijuna maraka, koliko je, ujedno, ugrabila sebi!?

Udarac ovoj skupini zadat je u sklopu povezanih akcija “List 2” i “Box”, koju su udruženo proveli Uprava za neizravno oporezivanje BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a obuhvaćeno je više od 30 lokacija.

U okviru akcije “List 2” palo je najmanje 21, a “Box” je “pomeo” 15 osoba, s tim što je ukupno oduzeto deset tona rezanog i duhana u listu, kao i sedam mašina za njegovo rezanje, izvijestile su Nezavisne novine.

U najbitnije karike u cijelom lancu, između ostalih, spadaju Tomislav Benković, direktor firme “Bosanac” iz Orašja, Branimir Andrić, suvlasnik poduzeća “Duvan” Bijeljina, te Armin Omeragić, direktor firme “Duhan” Gradačac.

“Oni su u dogovoru sa Brčakom Emirom Suljićem, vlasnikom istoimenih firmi ‘Dex’ iz Brčkog i Banjaluke, omogućili velikom broju preprodavača da neovlašteno prodaju duhan”, otkriva izvor.

Još niz imena jučer je procurio u javnost i, prema tim informacijama, predmet obrade su i Marinko Radanović, Beti Radanović, Sven Radanović, Danijel Avramović, Tanja Avramović i mnogi drugi.

“Aktivnosti na terenu još se provode na više od 30 lokacija širom BiH, uključujući Orašje, Šamac, Brod, Bijeljinu, Gradačac, Brčko, Banjaluku, Sanski Most, Mostar, Grude, Čitluk, Široki Brijeg i Posušje”, priopćio je jučer Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH.

Sporno je to što je, prodajom duhana na crno izbjegnuto plaćanje akcize koja iznosi 85 KM po kilogramu, kao i pripadajućeg PDV-a. Obje akcije provedene su po nalogu Tužiteljstva BiH, iz kojeg je priopćeno da se, samo osumnjičenima u akciji “List 2”, na teret stavlja da su na crno tržište plasirali oko 100 tona duhana, koji je stizao sve do Hercegovine.

Kupci su između ostalih, Tomislav Galić iz Gruda i Željko Pavković iz Posušja.

“Među osumnjičenima nalaze se i odgovorne osobe otkupnih duhanskih stanica, kojima se na teret stavlja da su omogućavale da duhan iz legalnih proizvodnih tokova završava na ilegalnom tržištu”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

SirokiBrijeg.info