POŽAR U POLICIJI: Ministar ucjenjuju, Sindikat MUP-a ŽZH najavio novi ozbiljniji štrajk i traži njegovu ostavku

Sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova, nakon posljednjih nekorektnih i nezakonitih nastupa Ministarstva unutarnjih poslova te potpunog ignoriranja zahtjeva djelatnika, uz primjenu mjera prisile i zastrašivanja, donio je odluku o novom održavanju štrajka upozorenja.

Štrajk će se održati 16. lipnja 2017. godine u vremenu od 10 do 11:55 sati u svim ustrojbenim jedinicama MUP-a ZHŽ.

Kako navode iz Sindikata, tijekom štrajka, svi članovi Sindikata imaju prestati obavljati sve dužnosti iz svoje nadležnosti i opisa poslova, osim prioritetnih poslova.

Pored ranijih, Sindikati MUP-a ZHŽ su proširili svoje zahtjeve s prioritetnim zathtjevom koji glasi:

Uvjet za početak bilo kakvih pregovora između Sindikata i Vlade ZHŽ je smjena Ministra unutarnjih poslova Županije zapadnohercegovačke Zdravka Borasa.

Nakon nadopune, zahtjevi Sindikata sada glase:

Smjena Ministra unutarnjih poslova ZHŽ, Zdravka Borasa;

Uplata svih doprinosa za sve djelatnike MUP-a ZHŽ;

Izjednačavanje bruto plaća državnih službenika i namještenika, odnosno članova Sindikata MUP-a ZHŽ s drugim korisnicima proračuna;

Isplata jubilarnih nagrada za sve uposlenike MUP-a ZHŽ i to unatrag 3 godine od dana 22.9.2016.;

Isplata smanjenja prače 5% za razdoblje travanj 2013. – svibanj 2014. godine.

Obrazloženje zahtjeva za smjenom Zdravka Borasa

Već od imenovanja na funkciju Ministra unutarnjih poslova ZHŽ, Zdravko Boras vuče razne kontroverze oko svoga imena i identiteta kao bahatog i agresivnog čovjeka. Doista smo imali vjeru i nadu u njega, obzirom da je jedno razdoblje radio kao policijski službenik MUP-a ZHŽ te smo, u punoj vjeri, mislili kako će nas razumjeti, jer je ovdje riječ o posebnoj službi koju razumiju samo oni koji obavljaju ovaj posao kdo je vanjska slika totalno drugačija.

Kap koja je prelila čašu je nastup i akcije koje je upravo poduzeo Zdravko Boras, koristeći ministarsku funkciju, kako bi ugušio štrajk upozorenja. Nisu mu uspjele predradnje, a niti naknadne radnje i aktivnosti koje upravo on režira preko svog tajnika Željka Naletilića.

Nakon štrajka nastao je progon nositelja sindikalnih funkcija i nekih članova Sindikata, prijetnje, odmazde i slično.

Ponaša se kao da je MUP, kao instituciju, naslijedio od svojih predaka, a isto tako postupa sa zgradama ustrojbenih jedinica MUP-a.

Uzurpiranjem tuđih ovlasti, on je štrajk upozorenja, svojom tvrdnjom, a ne optužbom (postoji indicija ili postoji osnovana sumnja), proglasio nezakonitim. Nakon toga je izdao nezakonitu zapovjed da nitko ne smije sudjelovati u štrajku niti smije postavljati obavijesti u vezi štrajka na zgrade MUP-a i na mjestima na kojima se pojavljuju obavjesti od pamtivjeka (smrtovnice i slično), a nakon toga je i izrekao kaznu, ukoliko se djelatnici budu ponašali suprotno njegovim naredbama da će biti sankcionirani za Težu povredu radne dužnosti.

Ovo je nečuveno i nije se događali niti u predratno vrijeme a kamoli u ovom demokratskom sustavu za koji su mnogi dali svoje žrtve. Dakle, on je i tužitelj i sudac i izvršitelj.

Iz ovih i inih drugih razloga, Sindikat utemeljeno traži njegovu smjenu kao uvjet za bilo kakve pregovore, jer nas je sve skupa sram tko nam je na čelu MUP-a, a valjda je i vas, jer je on član Vlade.

Upućeno Vladi ZHŽ, 7. lipnja 2017

Ljubuski.net