U Posušju održano je stručno predavanje “Perspektive i mogućnosti razvoja i financiranja ovčarstva u ŽZH”

I Općinskoj vijećnici u Posušju održano je stručno predavanje “Perspektive i mogućnosti razvoja i financiranja ovčarstva u Županiji Zapadnohercegovačkoj” – s posebnim naglaskom na romanovsku ovcu. Zainteresirani građani, kojih je bilo 20-tak na ovom predavanju, mogli su čuti nešto više iz prve ruke o ovoj, na našim prostorima još uvijek nepoznatoj ovci koja se pokazala kao odličan poslovni projekt, jer na domaćem i inozemnom tržištu vlada veliki interes za ovu zanimljivu rasu.

O mogućnosti financiranja i apliciranja na sredstva što se tiče ovčarstva na županijskoj i državnoj razini govorio je pomoćnik ministra za poljoprivredu Branko Skoko. Ispred Federalnog agromediteranskog zavoda sve nazočne je pozdravio Nevenko Ćorluka,pomoćnik direktora u Odjeljenju za animalnu proizvodnju i tehnologije, uzgojno-selekcijski rad u stočarstvu koji je ukratko objasnio za što je sve zavod zadužen- piše Posušje.net.

Teorijski dio za romanovsku ovcu prezentirao je Mirko Jarak koji je u svojoj prezentaciji naveo kako “romanovsku ovcu karakterizira visoka plodnost i velika vitalnost. Otpornija je na bolesti, niske temperature, pa joj naša klima odgovara. Godišnje na svijet donese između 4 i 6 jaganjaca u dva jagnjenja zbog čega se ubraja u najplodniju rasu na svijetu”.

Kako stvari funkcioniraju u praksi govorio je mladi poduzetnik iz Rakitna Ivan Tomić koji se iz Zagreba vratio u svoj rodni kraj kako bi uzgajao ovu rasu. Rekao je kako je zadovoljan, da ga ovaj posao ispunjava i preporuča, ali samo onima koji se misle ozbiljno baviti ovim uzgojem, nabavku ove ovce. “Što se tiče plasmana na tržište uzgajanje ove rase je ekonomski opravdano i vraća uloženi novac. Tržište je preveliko i nemamo dovoljan kapacitet da bi ga u potpunosti zadovoljili” – rekao je Tomić.

Organizator predavanja bilo je ministarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke u suradnji s Federalnim agromediteranskim zavodom Mostar i općinom Posušje koji su prepoznali potencijal ove rase i koji će svakako raditi na unapređenju ovčarstva na našim prostorima te će nastojati svim ozbiljnim interesantima za uzgoj romanovske ovce pružiti podršku.

Posusje.net