Posušacima drago da firme traže nove radnika, ali mnogi moraju se prekvalificirati kako bi došli do zaposlenja!

POSUŠJE – Ovih je dana više posuških tvrtki raspisalo javne natječaje za prijam novih radnika, što je mnoge nezaposlene obradovalo. Nove radnike traže od Blidinja (najviše ugostiteljske djelatnike u motelima) pa do Posušja i Republike Hrvatske. Nove djelatnike traže, najviše stručne, i posuški Weltplast, Vokel, Udruga “Blidinje”, Lager i druge tvrtke.

Ipak, Građevinsko poduzeće Kror d.o.o. Posušje raspisuje natječaj za veći broj radnih mjesta i za stručne te za radnike srednje stručne spreme građevinskog smjera. Najviše se traži zidare, tesare, armirače, vozače kamiona i druge za rad u Republici Hrvatskoj (10), a potom i u BiH (10).

Jedan od uvjeta je i radno iskustvo. Brojni su i Posušani na listi nezaposlenih i onih koji su već u tuđini. Raduju ih nova radna mjesta u svom kraju i susjednoj Republici Hrvatskoj. Neki su već odlučili ostati kod kuće jer rad blizu svoga doma ima i brojne prednosti. Mnogi u Posušju komentiraju veliki broj nezaposlenih sa strukama koje se ne traže na tržištu rada pa će se neki i prekvalificirati.

Iz posuške Udruge gospodarstvenika šalju brojne korisne savjete mladima, pa i to da se uključe i u otvaranje manjih obiteljskih tvrtki jer je svako radno mjesto dragocjeno, a resursi daju dobru podlogu za njihovo otvaranje s potporom.

Pero Crnogorac / Vecernji.ba