Dana 29.05.2017 godine s početkom u 10,00 sati u Domu HDZ BiH u Mostaru održan je sastanak predstavnika Udruge Zaboravljeni Branitelji s Predsjednikom HDZ-a BiH, hrvatskim članom predsjedništva BiH, te predsjednikom HNS-a dr.Draganom Čovićem.

Udrugu ZB su predstavljali slijedeći predstavnici:

1.Drago Grbavac Predsjednik UZB/Borci BiH,
2.Vlado Marušić, Predsjednik UZB ŽZH,
3.Franjo Hrstić, Tajnik UZB/Borci BiH
4.Vjekoslav Dragoja, Predsjednik UZB-Podružnica Posušje,
5.Petar Ereš, Predsjednik UZB-Podružnica Ljubuški,

Na početku sastanka predsjednik UZB/Borci BiH je dr.Dragana Čovića u kratkim crtama izvijestio o mjerama i aktivnostima koje je UZB poduzela od svog osnutka u zaštiti demobiliziranih Branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu, te kako članovi ove udruge s pravom od HDZ-a BiH očekuju rješenje svog statusa jer su to mahom pripadnici HVO-a, premda je ova udruga registrirana na nivou cijele BiH, i među njenim članstvom ima i pripadnika Armije BiH koji također očekuju rješenje svog braniteljskog statusa kroz sustav zakonskih rješenja u Parlamentu FBiH.

Nakon Drage Grbavca Vlado Marušić Predsjednik UZB je Predsjedniku Čoviću izložio kronologiju svih događanja oko provedbe i implementacije Rezolucije Branitelja od početka, točnije od sastanka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH od 01.08.2016 godine, na kojem su bili predstavnici tog doma i svi članovi Savjeta/Vijeća Branitelja (predstavnici potpisnika Rezolucije Branitelja-70 Udruga proisteklih iz Domovinskog rata).

Isto tako Marušić je dr.Čoviću napomenuo kako je Rezolucija Branitelja proistekla iz Zaključaka Doma naroda od 20.06.2014 godine te kako je Rezolucija Branitelja na sastanku u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH proglašena kao zakonita, provediva,moguća i poslovnički ispravna te je sukladno točki 150. Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta mogla kao takva ući u Zastupnički dom na glasovanje što se i dogodilo dana 25.04.2017 godine ali nije uvrštena u dnevni red zahvaljujući i vladajućoj koaliciji (SDA,HDZ BiH,i SBB), što je unijelo nezadovoljstvo među potpisnike Rezolucije Branitelja.

S tim u svezi naglasio je kako očekuje od Odbora za Branitelje i Domovinski rat pri HNS kako će se na skorašnjem sastanku predstavnika UZB i članova tog odbora sve nejasnoće riješiti te kako će Rezolucija Branitelja biti prihvaćena i konačno usvojena u Parlamentu FBiH.

Riječ je zatražio i dobio Petar Ereš Predsjednik UZB Podružnica Ljubuški koji se osvrnuo na probleme u zapošljavanju demobiliziranih Branitelja jer se u svim javnim poduzećima s hrvatskim predznakom zapošljavaju stranački poslušnici, odnosno zapošljava se po nekolik članova iz jedne obitelji što je krajnje nemoralno i dovodi do masovnog iseljavanja i egzodusa cijelih obitelji iz BiH, te bi se takva praksa morala pod hitno zaustaviti.

Predsjednik UZB Podružnica Posušje Vjekoslav Dragoja je dr.Čovića izvijestio o nerealnim zakonskim rješenjima u oblasti braniteljskih kategorija koji su svi išli za ciljane skupine Branitelja dok su Branitelji bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu ostavljeni na vjetrometini i ne pripadaju nigdje, što se nije smjelo dogoditi imajući u vidu kako neke kategorije imaju i po nekoliko redovitih mjesečnih primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu a najčasniji sinovi države BiH, Branitelji bez ikakvih prava nemaju što jesti i dosta ih je prije vremena završilo svoj ovozemaljski život.

Tajnik UZB/Borci BiH Franjo Hrstić je dr.Čovića u kratkim crtama izvijestio o aktivnostima UZB na poboljšanju statusa njenog članstva očekujući od njega da sa svoje strane učini sve što je u njegovoj nadležnosti za usvajanje Rezolucije Branitelja preko HDZ BiH.

Nakon izlaganja predstavnika UZB dr.Dragan Čović je predstavnicima UZB rekao kako će on kao Predsjednik HDZ BiH, i Predsjednik HNS-a prihvatiti sva rješenja koja donese Odbor za Branitelje i Domovinski rat pri HNS, te da mu je to bila praksa oduvijek i kako će i dalje tako postupati, jer on smatra kako se sva Braniteljska pitanja moraju i trebaju rješavati u tom odboru. Napomenuo je kako je to službeni stav izvršne i zakonodavne vlasti HNS-a a samim time i HDZ BiH.

Drago Grbavac je tražio od Predsjednika čOvića direktno izjašnjenje da li on kao Predsjednik HDZ BiH podržava Rezoluciju Branitelja, odnosno da li HDZ BiH podržava Rezoluciju Branitelja, na što mu je dr.Čović odgovorio kako mu je on već direktno odgovorio kako će on, odnosno HDZ BiH prihvatiti sva rješenja koja se donesu na Odboru za Branitelje i Domovinski rat pri HNS-u, te kako će to biti stav i izvršne i zakonodavne vlasti HDZ BiH.

Isto tako rekao im je kako će se sastanak predstavnika UZB i Odbora za Branitelje i Domovinski rat pri HNS održati hitno, u ovom tjednu za što se i sam založio, uz napomenu kako se moraju pronaći pravična i realna rješenja za sve Branitelje a samim time i UZB.

Vlado Marušić ja na kraju sastanka ostavio cjelokupnu dokumentaciju u svezi provedbe Rezolucije Branitelja dr.Draganu Čoviću kako bi isti imao uvida u zahtjeve te udruge kao i svih drugih udruga potpisnica Rezolucije Branitelja.

Predstavnici UZB su kasnije na sastanku zaključili kako mogu biti zadovoljni s današnjim sastankom jer je otvorio veliku mogućnost rješenja u svezi provedbe i implementacije Rezolucije Branitelja jer su uvidjeli da Predsjednik HDZ BiH realno sagledava stanje stvari, i upućuje predstavnike UZB na Odbor za Branitelje i Domovinski rat pri HNS-u kao mjestu gdje se sva braniteljska pitanja realno mogu i riješiti, pa tako i pitanje Rezolucije Branitelja.

Vlado Marušić, Predsjednik UZB ŽZH