Poljoprivreda Ljubuškog 2020. godine

Približava se kraj 2020.godine, koja je u prvom djelu bila ekstremno sušna po količini oborina da bi se nešto popravila u drugom djelu godine ali po količini oborina znatno ispod prosjeka za Ljubuški od 1400mm (podaci od 1900-1910g.). Ipak, zbog nešto nižih prosječnih temperatura u odnosu na prethodno razdoblje od proteklih godina i neće se tako suša drastično osjetiti na poljoprivrednim kulturama jer zbog oborina u 7. i 8 .mjesecu urod grožđa je bio nešto niži, ali je kvaliteta bila veća. Urod maslina je bio iznad prosjeka zahvaljujući kiši koja je stigla u pravo vrijeme (početkom listopada), a bilježimo nešto niže randmane ulja u odnosu na prethodne godine.

Proljetni mraz iz travnja prepolovio je urod ranog krompira. Godina je obilježena sa korona virusom pa su zbog pandemije poljoprivrednici dobivali financijsku pomoć. Bilježimo i podjelu 76 plastenika za 17 sela ljubuške općine i u planu je podjela u sljedećem razdoblju. Otvoren je distribucijski centar na Bijači za otkup ranog krompira, rajčice i drugog povrća.

Nije sve tako crno što se tiče poljoprivrede u Ljubuškom, pa tako jedan poljoprivrednik iz Studenaca godinama ima uspješnu proizvodnju prase i sve na tržnici u Čapljini proda po 3KM. Jedan mladi poljoprivrednik iz Klobuka u zadnjih 15 godina živi od poljoprivrede i uglavnom se bavi proizvodnjom kupusnjača i rajčice. Od prodaje nakon što je pokrio troškove investirao je u kupovinu zemljišta i uređenje istog sa izgradnjom podzida.

Na nekadašnjoj plantaži u Otoku u ovoj godini smo imali proizvodnju industrijske rajčice za Podravku, a tvornica za preradu iste je započeta u Kruševu kod Mostara, jer je na mostarskom blatu u ovoj godini bila i značajna proizvodnja navedene industrijske rajčice. Zbog korona virusa vinari imaju veće zalihe vina zbog gubitka tržišta.

Kod proizvodnje smilja bilježimo niske otkupne cijene smilja, a neki proizvođači su preorali površine. Od 10 000 ha raspoloživih obradivih površina u Ljubuškom po procjeni stručnjaka svega 17% se obrađiva, a 1980.godine se obrađivalo 85% površine. Ovi podaci se ne mogu uspoređivati jer su različite okolnosti vladale u tom i sadašnjem periodu.

Po treći put sam održao tribinu, a ove godine je i predstavljena moja prva knjiga „Praktični savjeti u poljoprivredi“. Prema dostupnim informacijama poljoprivrednici su prodali svoje proizvode većinom na tržnici u Tasovčićima-Čapljina, jer se zbog Covida 19 nije prodavalo u druga područja Bosne ili Hrvatske. Bilježimo i internetsku prodaju, a možda u budućnosti i ovaj način bude značajniji. U ovoj godini je donesena odluka od strane općinskih tijela o dodjeli koncesije 150 ha bivših vinograda Vinarije Ljubuški vinarskoj udruzi u Ljubuškom. Radi ilustracije na HRT-poljoprivrednoj emisiji od 6.12.2020. se moglo čuti da korona virus nije umanjio poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj, nego je veća za 4% u odnosu na 2019.godinu. Bilježi se smanjena proizvodnja jabuka, krušaka i šljiva, a povećanje bobičastog voća.

Pčelari sa ovom godinom ne mogu biti zadovoljni. Jedan dalmatinski pčelar je rekao da je ova godina jedna od najgorih u zadnjih 20, jer pčele se ne mogu prilagoditi na klimatske promjene kakve su bile u ovoj godini i da će meda jedva biti za pčele.

Problemi u poljoprivredi su poznati, a to je preveliki uvoz a slaba zaštita domaće proizvodnje, nedostatak radne snage, usitnjenost parcela te slaba organiziranost poljoprivrednih proizvođača. Budućnost poljoprivrede Ljubuškog svakako treba temeljiti na ekološkoj ili organskoj poljoprivredi uz brendiranje poznatih proizvoda-vino, maslinovo ulje, med, rani krumpir , sir i dr.

mr.sc. Branko Rogić / Radisici.ba