Policije u BiH kupuju opremu iz uvoza, a domaće tvrtke propadaju

Dok se državne i entitetske vlasti ovih dana hvale pojačanim izvozom vojne opreme, oružja i streljiva iz tvornica namjenske industrije s prostora BiH, bh. proizvođači opreme za policiju, vojsku i druge specijalne službe traže da ih primi netko iz Ministarstva sigurnosti BiH jer, kako tvrde, nalaze se u lošijem položaju u odnosu na strane tvrtke.

Predstavnici najvećih bh. tvrtki, kao što su Zenko, Koteks, Men i Uslužnost, zatražili su sastanak s Draganom Mektićem, ministrom sigurnosti BiH, zbog najavljenoga usvajanja novog pravilnika o odorama i opremi pripadnika policijskih agencija na razini BiH.

– Koliko smo upoznati, pravilnik, koji je u pripremi i koji treba biti usvojen u Vijeću ministara BiH, napravljen je tako da praktično onemogućava domaćim tvrtkama da mogu proizvoditi odore te se na taj način svjesno išlo na uvezenu robu, vjerojatno marke 5.11. Smatramo kako domaći proizvodi i domaća proizvodnja moraju, u najmanju ruku, imati jednak tretman – stoji u pismu koje su tvrtke koje se bave proizvodnjom vojne i policijske opreme uputile ministru Mektiću.

Dakle, novi pravilnik bi onemogućio domaćim proizvođačima biti dobavljači policijskim agencijama na razini BiH, a to su Granična policija, SIPA, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Služba za poslove sa strancima i Agencija za školovanje policijskih kadrova. Napominju kako su, ako pravilnik kao takav bude usvojen, onda proizvođači u jako nepovoljnom položaju. – Pri tome će nam biti potrebno nekoliko godina da sve to svladamo i prilagodimo poslovanje, ali opet je pitanje je li moguće ikada dosegnuti to što je traženo – napominje Haris Sejdić, direktor tvrtke Koteks.

Zanimljivo je da je i odredbama iz Zakona o carinskoj politici BiH, kojima su propisani slučajevi oslobađanja od plaćanja uvoznih davanja (carinske povlastice), zatim tko može biti korisnik svake pojedine carinske povlastice, za koju robu i pod kojim uvjetima, na neki načina ide na ruku onim tvrtkama iz inozemstva koje mogu uvoziti robu za vojne i policijske snage, sam taj postupak za ostvarivanje prava na carinsku povlasticu propisan odgovarajućim odlukama Vijeća ministara BiH.

Zdenko Jurilj / Vecernji.ba