Pokrenuta inicijativa da se u BiH ove godine legalizira kanabis u medicinske svrhe

Različiti oblici karcinoma, depresija, AIDS, multipla skleroza – samo su neka od teških oboljenja kod kojih se kao djelotvoran lijek pokazao kanabis. U mnogim zemljama svijeta kanabis je legaliziran u medicinske svrhe.

Klinička ispitivanja pokazuju djelotvornost lijekova na bazi kanabisa, no u našoj zemlji, zbog postojećih zakonskih prepreka, građani kojima su potrebni – ove lijekove nabavljaju ilegalno, piše Radiosarajevo.ba.

“Komora magistara farmacije FBiH u prošloj godini pokrenula je inicijativu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe. Magistri farmacije, odnosno farmaceuti u FBiH, predstavljaju najdostupnije zdravstvene radnike, stoga ne treba čuditi da je upravo ova komora pokrenula ovakvu vrstu inicijative“, objašnjava predsjednica Komore prim. mr. ph. Zahida Binakaj.

Inicijativa je upućena Vijeću ministara, odnosno Ministarstvu za civilne poslove BiH, koje je, prema riječima sugovornice, formiralo tim stručnjaka iz raznih oblasti kako bi ova inicijativa bila razmotrena.

“Moramo priznati da smo ostali iznenađeni brzinom odgovora Ministarstva za civilne poslove BiH, čiji su stručnjaci dali zeleno svjetlo. Sljedeća instanca koja treba rješavati proces legalizacije kanabisa u BiH jeste Ministarstvo za sigurnost, tako što mora uskladiti zakonsku regulativu pa da u preparate koji spadaju u narkotike koji će se moći legalno kupovati uvrsti i kanabis“, govori za Radiosarajevo.ba predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.

“Pritisak pacijenata s ovim bolestima, kao i javnosti dovoljno je visok da bi ovaj proces promjene zakona mogao trajati kraće nego što je uobičajeno”, dodaje ona.

Suština ove inicijative, kako objašnjava, jeste da se kanabis skine s tabele jedan, gdje je zabranjen za upotrabu, i prebaci u tabelu gdje je dozvoljen za uporabu, ali u medicinske svrhe isključivo, gdje je opravdana njegova uporaba.

“Sve je sada na ministru za sigurnost BiH Draganu Mektiću i ekspertnom timu koji se treba formirati. Međutim, ako se ovim tempom nastavi rješavati ovaj problem, vjerujem da će mnogobrojni pacijenti još tijekom ove godine moći legalno, na recept, kupovati kanabis i preparate na bazi kanabisa u bh. ljekarnama“, mišljenja je Zahida Binakaj.

Podsjećamo, u Hrvatskoj je prošle godine odobrena uporaba kanabisa u medicinske svrhe, ali postoje točno određeni liječnici koji ga mogu propisati, kao i točno utvrđene doze, odnosno količine.

SirokiBrijeg.info