Pojeli ste ili imate hranu kojoj je istekao rok trajanja, mislite li da ste u opasanosti?

Nerijetko smo uvjereni da ono čemu je prošao rok valjanosti i za samo jedan dan postaje opasno za zdravlje. No, je li tako? Stručnjaci kažu da to ovisi o vrsti i sastavu hrane, ali i o načinu čuvanja.

U supermarketima ćemo nerijetko na svježem mesu, čokoladi ili keksima vidjeti naljepnice – sniženo zbog kratkog roka trajanja! Cijena je tada i do 50 posto niža od uobičajene. Slično se događa i s povrćem “na sniženju”.

Dobro otvoriti oči

No, ne pogleda li se bolje, zna se u tim vrećicama “po sniženoj cijeni” kupiti mačak u vreći jer kako se više od polovice treba baciti, kupnja može ispasti vrlo skupa. Riječju, kad kupujemo jeftinije jer je “kratki rok trajanja”, valja dobro otvoriti oči, osobito ako se radi o mesu, voću i povrću.

Puno manji rizik je kupiti, primjerice, tjesteninu koja je pri kraju valjanosti ili neki dvopek jer je riječ o hrani kojoj dva, tri ili deset dana “viška” neće previše smetati.

S jajima, mesom ili kolačima to nije slučaj čak i kad ih čuvamo u hladnjaku jer i tada imaju ograničen rok trajanja.

Namjerno kraći rok

Stručnjaci upozoravaju da čak sa sniženom temperaturom u zamrzivačima enzimski i mikrobiološki procesi ne prestaju, premda se odvijaju nešto sporije. Riječ je o tome da i tada dolazi do promjena na mastima, bjelančevinama i ugljikohidratima, premda smo uvjereni da “smrzavanje” zamrzne i taj proces.

Istina, nerijetko proizvođači na ambalažu stave minimalni rok trajanja proizvoda, a ne maksimalni pa se može očekivati da se ono što smo kupili danas, a za tri dana bi trebalo završiti u smeću, može pojesti i peti dan te da se ne dogodi ništa dramatično.

A znanost?

Iako mnogi znanstvenici upozoravaju na smanjivanje hranjive vrijednosti nakon isteka roka trajanja proizvoda, napominju i kako se od tog datuma ubrzano stvaraju određene bakterije koje u konačnici mijenaju boju i okus proizvoda.

Jogurt, čokolada, jaja…

Maslinovo ulje bez straha će moći stajati u vašim kuhinjskim ormarićima i do 18 mjeseci, ali ako počne kiselkasto mirisati, tada je bolje da ga se riješite. Jaja su vrlo opasna namirnica i njih je najbolje upotrijebiti do 5. tjedna iako vam neće našteti niti 6. tjedan. Također, bilo bi bolje da ih ne držite u vratima hladnjaka jer to nije najhladnije mjesto. već ih stavite na policu. Jogurt ćete moći piti i 10 dana nakon isteka roka trajanja, a čak i do 2 mjeseca ako ga zamrznete. Kad ga poželite opet piti, odmrznite ga u hladnjaku. Čokolada je jednako dobra i godinu dana nakon isteka roka trajanja, no ukoliko primjetite bjelkasti premaz radije si priuštite novu.

Proizvođač ne smije riskirati zbog zakona

– Hrana koja je podložna mikrobiološkom kvarenju ne smije se konzumirati nakon isteka roka trajanja. Bez obzira na stvarnu valjanost hrane, proizvođači su dužni po zakonu povući s polica hranu kojoj je prošao rok trajanja. No, je li ona neškodljiva i nakon tog roka, ovisi o sastavu, tehnološkom postupku proizvodnje, postupcima sterilizacije, prehrambenim aditivima, pakiranju.

Treba razlikovati namirnice s oznakom “Najbolje upotrijebiti do” i “Upotrijebiti do”. “Najbolje upotrijebiti do” označava prijedlog proizvođača do kojega datuma hrana zadržava najveću kvalitetu, ali sigurna je za konzumaciju i nakon toga roka ako se čuva ispravno.

Za razliku od toga, “Upotrijebiti do” označava rok trajanja hrane koja je brzo pokvarljiva i može predstavljati neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje stoga se ne preporučuje jesti nakon roka trajanja.

10 namirnica koje su jestive i nakon isteka roka trajanja:– Čips – sol koju sadrži produljuje vijek trajanja:

– Čokolada – šećer koji sadrži produljuje vijek trajanja.
– Kečap – umaci poput kečapa mogu trajati do godinu dana ako ih se čuva na hladnom i suhom mjestu.
– Jogurt – može trajati do šest tjedana nakon roka trajanja.
– Tvrdi sir – ovi sirevi traju dulje od mekih kao što su brie i camembert.
– Mlijeko – sve dok se nema neugodan miris može se piti.
– Jaja – valjanost jaja možete provjeriti u vodi. Ako jaje potone, jestivo je, ali ako pluta vjerojatno je pokvareno i nemojte ga jesti.
– Kruh – može trajati do nekoliko dana, a omekšat će ako ga zagrijete u mikrovalnoj pećnici. Važno je samo da nema plijesni.
– Riža – može trajati mjesecima nakon isteka roka.
– Voće i povrće – ako nema plijesni i voće ili povrće nije kašasto, onda se može jesti.

SirokiBrijeg.info