Podignuta optužnica protiv četiri pripadnika HVO-a zbog ratnih zločina u logoru Dretelj

Četiri osobe, nekadašnji pripadnici HOS-a, optužene su za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Čapljine i logora Dretelj, priopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužitelj i šef Odsjeka u Posebnom odjelu Tužiteljstva za ratne zločine podigao je ovu optužnicu protiv Miroslava Hrstića, rođenog 16.08.1949. godine u Ljubuškom, nastanjenog u Ljubuškom, državljanina BiH i Hrvatske, Ivana Medića, rođenog 31.05.1952. godine u Ljubuškom, nastanjenog u Ljubuškom, državljanina BiH i Hrvatske, Miljenka Nogolice zvanog Mile, rođenog 16.03.1962. godine u Trebinju, nastanjenog u Čapljini, državljanina BiH i Hrvatske, te Tonće Rajiča, rođenog 22.07.1971. godine u Mostaru, nastanjenog u Mostaru, državljanina BiH i Hrvatske.

Njih optužnica tereti da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u proljeće i ljeto 1992. godine, u svojstvu zapovjednika i pripadnika HOS-a i HVO-a, na području Čapljine postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti, lokalnom stanovništvu s područja Čapljine, kao i zatočenicima u logoru Dretelj.

Navedeno je da su optuženi osobno, kao i s drugim pripadnicima HOS-a i HVO-a, sudjelovali u mučenju, premlaćivanju, pljačkanju civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Čapljine, njihovom odvođenju u logor Dretelj, kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena srpske nacionalnosti na izrazito ponižavajuće načine.

Optuženi se terete za mučenje i nanošenje teških tjelesnih ozlijeda žrtvama te fizičkih i psihičkih ozlijeda, od kojih i danas osjećaju posljedice.

Zločini navedeni u optužnici, kao i drugi počinjeni zločini, utjecali su na progon i iseljavanje civilnog stanovništva srpske nacionalnosti s područja Čapljine i doline Neretve, koje se do danas nije vratilo na svoja ognjišta i živi u raseljenju diljem BiH, regiona i svijeta.

Četvorica optuženih terete se za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH, navode iz Tužiteljstva BiH.

SirokiBrijeg.info