Na petoj sjednici OV Posušje usvojen je Proračun općine za 2017. godinu

POSUŠJE – Na petoj po redu sjednici Općinskog vijeća općine Posušje koja je održana u petak, 31. ožujka usvojen je Proračun općine Posuše za 2017. godinu u iznosu od 7 795 100, 00 KM. Proračun je u odnosu na 2016. godinu veći za 960 900 KM.

Prema riječima Općinskog načelnika Branka Bage proračun je socijalni, ali i zbog povećanja samog proračuna i razvojni. „S obzirom na rast izvornih prihoda općine Posuše može se reći da je Proračun za općinu Posušje u 2017. godini i dalje razvojni, o čemu svjedoči nastavak izgradnje vodoopskrbnog sustava, izgradnje poduzetničkih zona, prve faze gradske kanalizacije i nove osnovne škole. Proračun je i socijalni ako se uzme u obzir da se nastavlja sufinanciranje studentske ishrane i stipendiranje studenata, zatim davanja za potporu djeci bez roditelja, financiranje prijevoza učenika i djece s posebnim potrebama, te različitih udruga invalida i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.“- kazao je načelnik Branko Bago.

Na ovoj sjednici razmatrano je i Izvješće o kulturno-športskoj i zabavnoj manifestaciji ‘Posuško lito 2016’ za koje je rečeno da je u 2016. godini obuhvaćalo 30 različitih događaja s ukupno 56 000 posjetitelja.

Također, tijekom sjednice izložen je rad Službe za zapošljavanje ŽZH – podružnica Posušje za 2016. godinu. Tako je na dan 31. prosinca 2016. godine, u evidenciji nezaposlenih osoba ove podružnice bilo ukupno prijavljeno 2 406 osoba, od čega 1 339 žena. Najviše nezaposlenih je onih sa srednjom stručnom spremom, među njima pak najviše je trgovaca, dok među onima koji imaju višu ili visoku školu najviše na evidenciji zavoda je onih s diplomom ekonomista. Prema riječima voditeljice službe Ivane Erceg među ovim brojem nezaposlenih osoba je i određeni dio onih koji ne traže nikakvo zaposlenje nego su na zavodu zbog ostvarivanja određenih prava.

U Izvješću Policijske uprave Posušje koje je također bilo na Dnevnom redu sjednice stoji da je tijekom 2016. godine evidentirano 74 kaznenih djela, jedno manje nego prethodnu godinu. Ukupno je razriješeno 73% kaznenih djela što predstavlja povećanje od 5% u odnosu na prethodnu godinu. Prošle godine evidentirano je 90 prekršaja protiv javnog reda i mira, čak 31 više u odnosu na prethodnu godinu. Povećan je i broj prometnih nezgoda, pa je u 2016. godini bilo 131 prometna nezgoda na području općine Posuše, 5 više nego 2015. godine. No s druge strane značajno je smanjen broj nezgoda sa smrtnim ishodom. Početkom 2017. godine PU Posušje je primila 7 novih policijskih službenika što će sigurno doprinijeti učinkovitosti u radu u ovoj godini, no unatoč tome još uvijek nedostaje 6 policijskih službenika. Bez obzira na ove i druge otegotne okolnosti u radu, ipak iz PU Posušje su naglasili da je sigurnosno stanje na području općine Posušje na zadovoljavajućoj razini.

Općina Posušje