OVO SU PREŠUTILI: Čovića oštro napao i kritizirao optuženi general HVO-a Zlatan Mijo Jelić

Predsjedništvo HDZBiH održalo je 8. veljače sjednicu na kojoj je između ostalog posebna pažnja posvećena pitanjima braniteljske populacije koja je pogođena novim svakodnevnim optužnicama, prenosi novinska agencija Patria.

Zaključeno je kako se kriminalizacija Domovinskog rata mora zaustaviti, te zaštiti dignitet i Domovinskog rata i branitelja. Također je oštro osuđen i odbačen svaki pokušaj nametanja kolektivne odgovornosti u optužnicama temeljenim na konstrukciji “zajedničkog zločinačkog pothvata” koji se pokušava nametnuti zapovjednicima HVO-a i hrvatskom narodu u BiH.

Tri dana prije, predsjednik HDZ-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović održao je sastanak s predsjednicima Središnjih udruga HVO-a. Ovaj sastanak je održan samo četiri dana nakon Čovićeve posjete Zagrebu (2. veljače) gdje su se on i Borjana Krišto, sastali s predsjednikom HDZ-a Hrvatske Tomislavom Karamarkom, kao i premijerom Tihomirom Oreškovićem i predsjedavajućim Sabora Željkom Reinerom.

Nakon sastanka sa Karamarkom u zagrebačkoj Centrali HDZ-a uslijedio je još jedan sastanak, i to tajni o čemu javnost naravno nije informirana. Čović se, neslužbene su informacije sastao sa generalom HVO-a Mijom Jelićem, protiv kojeg je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu za ratne zločine.

Jelić je otvoreno kritizirao Čovića zbog nezainteresiranog ponašanja ove stranke vezano za podizanja optužnica protiv visokih časnika i pripadnika HVO-a. Kritike su pale i zbog izostanka jasne reakcije po tom pitanju od strane “temeljnih” udruga HVO-a ali i HDZ BiH, prenosi novinska agencija Patria.

SirokiBrijeg.info