OTVORENO PISMO MINISTRICI RUŽICI MIKULIĆ – Kuda ide školstvo ŽZH?

Poštovana ministrice,

Roditelji uključeni u proces donošenja novog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, daju punu potporu Vašim nastojanjima za poboljšanjem i unaprijeđenjem odgojno-obrazovnog sustava u našoj Županiji.

Zahvaljujemo Vam što provođenjem javnih rasprava omogućujete široj javnosti sudjelovanje u odlukama, koje su itekako bitne za život i budućnost naše djece. Svjedocima smo onim vremenima kada roditelje nitko nije ništa pitao i kada se u nekim drugim mjestima i centrima, na neke druge načine, odlučivalo o obrazovanju u ovim krajevima.

Želimo biti konstruktivni i pridonijeti iznalaženju najboljih modela i načina. Želimo biti u potpunosti otvoreni Vašim sugestijama, prijedlozima pa i konstruktivnoj kritici. Zahvaljujemo što shvaćate kako mi, roditelji, nismo neka „bezlična masa“ i kako među nama ima različitih stručnjaka (sociolozi, pedagozi, defektolozi, profesori na fakultetima i srednjim školama, učitelji u osnovnim školama, liječnici, pravnici, novinari, državni službenici, poduzetnici, ravnatelji i djelatnici različitih ustanova zavoda i instituta na domaćoj i europskoj razini, itd. ) koji mogu, ne samo roditeljstvom nego i stručno, zvanjem i znanjem, itekako pripomoći.

Ujedno naglašavamo, roditelji neće dati potporu kozmetičkim promjenama, promjenama koje ne bi pridonijele unaprjeđenju sustava, promjenama koje nisu u skladu sa moralnim, vjerskim i prirodnim zakonitostima, bez obzira iz kojih i kakvih otvorenih ili zatvorenih društava i „kuhinja“ dolazile inicijative te vrste.

U cilju što boljeg iznalaženja rješenja, u prilogu ovoga pisma, dostavljamo Vam prijedloge izmjena nacrta

(klikom na ponuđenu link stranicu preuzmite i pročitajte): Prijedlog izmjene nacrta

Pitanja

1.) Je li prije donošenja ovog nacrta, provedena analiza dosadašnjeg stanja sustava odgoja i obrazovanja u ŽZH?

Ukoliko jest, zanima nas tko je istu provodio, kojom znanstvenom metodom, na kojem i kolikom uzorku i u kojem razdoblju?

Ukoliko nije, držite li primjerenim, donijeti jedan ovoliko važan zakon, bez temeljitog promišljanja i analiziranja dosadašnjeg stanja?

2.) Tko su članovi, radne skupine koja je ministarstvu predložila ovaj nacrt, koje su njihove preference i kompetencije?

3.) Zašto niste u nacrtu predložili činjenicu kako je osnovni odgoj i obrazovanje djelatnost od posebnog društvenog značaja? Ili, možda imate drugačiji stav?

4.) Poznato je kako je pučanstvo naše Županije u svakom pogledu usmjereno ka Europi, a upravo je upravo hrvatski član predsjedništva BiH, predao zahtjev za članstvo u EU. S tim u svezi, nije poznato, zašto ste u ciljevima odgoja i obrazovanja u osnovnim školama, izostavili europski i europskoj, odnosno zašto niste precizirali “Postizanje standarda znanja koji se mogu uspoređivati na međunarodnoj, odnosno europskoj razini, i koji osiguravaju uključivanje i nastavak školovanja u međunarodnom ili europskom obrazovnom sustavu“ kao što je to i Okvirni zakon predvidio?

Odnosno, zašto navodite konstataciju “Postizanje standarda znanja koji se mogu uspoređivati na međusobnoj, odnosno svjetskoj razini,“ Što podrazumijevate pod međusobnoj, odnosi li se to na dva sela ili dva učenika? Mislite li kako naša djeca nemaju potencijala za postizanje standarda znanja, koji se mogu uspoređivati na međunarodnoj razini? Što podrazumijevate pod svjetskom razinom? Uključuje li to i zemlje poput Sjeverne Koreje ili znači nešto maglovit?

5.) Zašto smatrate kako pedagoški standardi i normativi trebaju osigurati razvoj samo obrazovnog, a ne i odgojnog sustava, što navodi članak 5.? Jesu li OŠ u našoj županiji odgojno-obrazovne ustanove ili samo obrazovne?

6.) U nacrtu zakona ste predvidjeli uvođenje privatnih osnovnih škola u kojima bi se naplaćivala školarina, (“Učenici koji pohađaju privatne škole s pravom javnosti plaćaju naknadu za obrazovanje..”). Obrazložite nam, kako bi ta mjera unaprijedila i poboljšala odgojno-obrazovni sustav?

Osobito nam obrazložite, na koji način bi ta mjera unaprijedila i poboljšala odgojno-obrazovni sustav, kod većinskog dijela pučanstva, koji je ekonomski srozan do te mjere da jedva sastavlja kraj s krajem i koji jedva nekako uspijeva osigurati nužne knjige, hranu i odjeću za svoju djecu? Kako od njih očekivati još i plaćanje školarine? Zar ne bi bilo poželjno ići ka tome da se toj kategoriji pučanstva, omoguće i besplatni udžbenici i sve ostalo besplatno, u sferi obaveznog obrazovanja?

7.) U obrazloženju potreba donošenja ovog Zakona navedeno je „Potreba donošenja novoga zakona nametnula se kao nužnost u nastojanju stvaranja primjerenih zakonskih pretpostavki za učinkovitije funkcioniranje svih sudionika u odgoju i obrazovanju u osnovnoj školi, sukladno pojavama i promjenama koje se svakodnevno događaju u društvu.“ Molimo vas, navedete nam, na koje ste točno pojave i promjene mislili?

8.) U obrazloženju potreba donošenja ovog Zakona navedeno je „U nastojanju da se pojača odgovornost svih subjekata.“ U kojem članku nacrta je razvidna pojačana odgovornost subjekata? O kojim subjektima je riječ i na koji način će se odvijati pojačavanje odgovornosti?

9.) Zašto se u nacrtu Zakona koristi terminologija koja može značiti otvaranje vrata tzv. rodnoj ideologiji. Molimo da nam precizno i jasno iznesete stav Ministarstva u svezi tzv. rodne ideologije i isti nam obrazložite.

Roditelji ŽZH