Lijep pozdrav svima koji čitaju,

Ja sam jedan običan čovjek, radnik, pošteno radim i živim. Pošteno plaćam račune, obaveze i poreze. Sada pišem u ime malih ljudi, u svoje ime, u ime umirovljenika, u ime djece do 16 godina, nezaposlenih osoba, osoba s invaliditetom, branitelja, trudnica i svih poreznih obveznika.

Tema mog teksta je zdravstveno osiguranje u našoj županiji. Konkretno se radi o Domu zdravlja Široki Brijeg, kojim upravlja gosp.Mirko Kordić.

Imam(o) situaciju gdje se naplaćuje prijevoz laboratorijskih nalaza u SKB Mostar, 5 konvertibilnih maraka po nalazu. To svi plaćamo, sve kategorije koje sam gore naveo, uz napomenu da imam ”markicu”, ovjerenu knjižicu i uredne odbitke od plaće za zdravstveno osiguranje. Imam ženu, jedno dijete, drugo mi je na putu. Ajmo reći da postoje neki troškovi za život, kao i svim ostalim ljudima, pogotovo jer živimo u gradu s najvećim cijenama odjeće, obuće i hrane u regiji. Ajmo reći da mi nije svejedno za tih (nekome neznatnih) 5 KM. Meni znače, jer znam kako zarađujem tih 5 KM, i znam da po nekim zakonima u zdravstvu, uz ovjerenu knjižicu i markicu, uz odbijanje od plaće, imam pravo na besplatan prijevoz tih nalaza u Mostar. Zašto je ova tema oko 5 KM tako zanimljiva a nitko je ne iznosi javno?

Zato jer u županiji zapadno-hercegovačkoj, od domova zdravlja u Posušju, Grudama i Ljubuškom, isključivo dom zdravlja Široki Brijeg naplaćuje taj prijevoz nalaza, ali nitko nezna po kojem zakonu i po kojoj osnovi.

Zvao sam sve te domove zdravlja, i bili su iznenađeni da se u Širokom Brijegu naplaćuje prijevoz nalaza uz pravno ispravne dokumente, dok naprimjer iz Gruda, koje su od mostara udaljene 50-ak kilometara, nalazi putuju besplatno.

Da se nekim čudom šalje samo 10 nalaza dnevno iz Širokog Brijega, dođete do računice od 50 KM, za pet radnih dana to je 250 KM. Do Mostara ima nekih 16-ak kilometara. Kad malo pogledate ove jako umanjene brojeve, može se vidjeti da se nalazi prevoze ili helikopterom, ili privatnim zrakoplovom, jer neznam da neko drugo vozilo može potrošiti toliko goriva.

Da se razumijemo, nije meni toliko do 5 KM, koliko mi je do zakona koji se ne poštuju, a ti isti koji ga ne poštuju, traže da mi poštujemo zakone. Dodatno sam kontaktirao zavod zdravstvenog osiguranja ŽZH, te su me preusmjerili na kontakt Ministarstva zdravstva ŽZH, gdje sam prije 50 dana poslao dopis o našem problemu u Širokom Brijegu, te sam otprilike dobio odgovor da dom zdravlja može samostalno, bez ikakvih odobrenja od viših, uvesti naplaćivanje bilo čega. U vladi Žzpanije Zapadnohercegovačke sam dobio informaciju da se nijedna odluka nemože donijeti bez njihovog sastančenja i službenog podzakona ili zakona.Pogodite tko nije čuo za taj prijedlog na svim dosadašnjim sjednicama?

Nisam mogao doći do dr.Kordića, što je jako zanimljivo uzevši u obzir pristojnu plaću u odnosu na prisustvo na radnom mjestu. Najkasnije sam došao do federalne inspekcije, gdje nisu bili baš zainteresirani, također unatoč visokim plaćama.

Otvoreno se obraćam dr.Mirku Kordiću, ministru Stjepanu Bogutu, direktoru zavoda ŽZH Vilimu Crnjcu, da mi kažete po kojoj osnovi ili zakonu se prijevoz nalaza naplaćuje u našem domu zdravlja, jer ja kao laik isčitavam u zakonu neka svoja prava kao osiguranika i poreznog obveznika. Uz to dobijem potvrdu da sam platio na običnom bloku, bez žiro računa gdje ide taj novac, ili fiskalnog računa. Bez jednog od tog dvoje, može se pretpostaviti da novac možda ide ondje gdje ne bi trebao.

uplatnicadz10052016

Javno tražim službeni dokument, koji je odobrila Vlada naše županije na temu naplate prijevoza nalaza, jer to je moje pravo. Kamen po kamen, palača, 5KM po 5KM više tisuća maraka, gdje?

Ako me poželite kontaktirati i objasniti sve gore navedeno, portal SirokiBrijeg.info ima moje podatke (e-mail i broj telefona) te će vam iste ustupiti.

Marko Ćavar – Široki Brijeg