Otjerali su mlade, a sada bi umirovljenike ukopali: Predloženo smanjenje mirovina za 10 posto

Vlada Federacije BiH treba donijeti odluku o tome hoće li se prilikom budućih isplata mirovina u Federaciji primjenjivati člana 51. Zakona o MIO čime bi se u sadašnjoj situaciji manjeg priliva sredstava došlo u situaciju da mirovine budu za čak deset posto manje ili će isplate ići po dosadašnjem koeficijentu.

Član 51. Zakona o MIO predviđa da se visina mirovine određuje svaki mjesec sukladno prikupljenim sredstvima. Ovaj član zakona ne primjenjuje se godinama jer bi njegovom primjenom mirovine iz mjeseca u mjesec varirale. Povratak ovog člana zakona u obračun mirovina zatražio je ministar Vesko Drljača (SBB) koji je 26. siječnja poslao na hitno očitovanje u Zavod MIO zahtjev u kome traži da se poduzmu konkretne mjere na stabilizaciji mirovinskog i invalidskog osiguranja, te upozore o dosljednoj primjeni člana 51. Zakona o MIO.

Dopis ministra

U dopisu se navodi kako se ne radi o preporukama već o aktivnostima koje od Zavoda traži ministarstvo kako bi se stabilizirao sustav mirovinskog osiguranja.

Ovakva promjena raspoloženja u Vladi, odnosno ministarstvu naspram umirovljenika iznenadila je i udruge umirovljenika i Zavod MIO, te su od Vlade zatražili da se očituje o koeficijentu po kome bi se trebale obračunati mirovine za siječanj jer nitko od odgovornih u Zavodu nije želio na osnovu zahtjeva ministra donijeti odluku koja bi mogla izazvati buru ili čak socijalne nemire. Tek nakon očitovanja Vlade Upravni odbor Zavoda donijet će odluku o koeficijentu za isplatu za siječanj kao i odluku kada počinju isplate mirovina.

Predsjednik izvršnog odbora Saveza udruga umirovljenika u FBiH Mehmedalija Rapa kaže kako je ovaj zahtjev ministra Drljače odmah razmatrao Upravni odbor Zavoda.

– Naš predstavnik u Upravnom odboru bio je protiv primjene člana 51. za isplatu mirovina u siječnju, kojim bi one bile umanjene za oko 10 posto. Predložio je da se Vlada Federacije očituje o ovome, sa čim se složio menadžment i svi članovi Upravnog odbora, rekao je Rapa.

On dodaje kako Vlada koja kritizira Zavod zbog deficita zaboravlja kako njezine državne tvrtke duguju milijune maraka umirovljenicima, te kako je Vlada svojim ponašanjem i nesankcioniranjem rada na crno dovela Zavod u financijsku situaciju u kojoj se nalazi.

Rapa podsjeća i na sporazum koji je Savez umirovljenika potpisao sa Vladom i u kome se navodi kako će Vlada učiniti sve da se mirovine isplaćuju na vrijeme i da se neće ići ni u kakva umanjenja, već čak sa povećanjima ukoliko se za to stvore mogućnosti. Po njemu je nedopustivo u situaciji u kojoj se nalaze umirovljenici da se sada primjenjuje ovaj član zakona. Od ministra Drljače jučer nismo mogli dobiti pojašnjenje dopisa koji je poslao Zavodu kao ni njegovo viđenje stanja u mirovinskom sustavu.

Sporan deficit

Ni iz Zavoda MIO nisu željeli komentirati zahtjev ministra Drljače kao ni buduće odluke Vlade. Umirovljenici čak sumnjaju kako se iza ove odluke krije politička pozadina, ili pak priprema za sječu kadrova u Zavodu. Smatraju kako oni, kao ni Zavod MIO nisu krivi za ogroman deficit, te kako priča koju priča Vlada u zadnjih nekoliko dana o deficitu nije iskrena ili dolazi iz usta neupućenih dužnosnika s obzirom da su sve odluke koje su donošene o mirovinama djelo Vlade, a ne umirovljenika ili Zavoda.

Sjednica Vlade odgođena za utorak. Tada će se znati sudbina umirovljenika koji ionako jedva krpe kraj s krajem sa mizernim mirovinama kakve im se isplaćuju.

Dnevni list