“Sve je više novih automobila koje popravljam. Nije razlog to što je nestalo onih starih, naprotiv, oni iz prošlog stoljeća i dalje dominiraju, nego se novi automobili više kvare.

Ima teorija da su ovi novi pravljeni tako jer bi automobilski giganti propadali da su im svi, primjerice, kvalitetni kao mercedes 123 s kraja 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Godinama bi se koristili. Ali nije to samo razlog. Mi kvalitetne automobile dovodimo na loše ceste.

Prije svega, na duljim rutama svako jutro imate automobil ili neko teretno vozilo koje ne prelazi 40 na sat i ako nemate mogućnost zaobići, a kočite stalno u koloni, naravno da automobil trpi. A ako želite ubrzati na nekim dijelovima, imate rupe na cesti, idealne za odvaliti nešto ili stvoriti neki unutarnji kvar”.

Stara vozila na cestama

Tim riječima za Večernji list kvarljivost automobila objašnjava jedan automehaničar u Hercegovini koji, kako sam kaže, najviše posla ima oko novih automobila. Govoreći o prometu u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj, kaže da je to neusporedivo, iako se u najvećem broju BiH voze njemački automobili. – Kao prvo, u Njemačkoj imate autoceste, neke su rađene kad i kod nas ceste, a kvaliteta se ne može uspoređivati. Nema kontrola svakih nekoliko kilometara niti “gušenja” prometa i postoji kultura vožnje. Ako netko ne može ondje gdje su dva traka voziti normalnom brzinom, on će se maknuti i propustiti vas. Ovdje to nije slučaj. Radije će napraviti kolonu dugu kilometar, riskirati živote drugih, a tu mislim na hitnu pomoć koja mora brzo reagirati, a ispred sebe ima kolonu vozila dugu kilometar. Prometna kultura je loša – govori automehaničar i onda se vraća na kvarove.

Rupe na cestama

Rupe na cestama jedan su od najvećih problem za vozače. – Znamo kakve su ceste i svako malo netko se javi s oštećenjem. Naravno, noviji automobili imaju više plastike pa se brzo dogodi i neki kvar. Stradavaju gume, naplatci, amortizeri, kvarova bude i na šasiji automobila, deformira se prednji dio, a sve zbog rupe – govori nam mehaničar. Uz amortizere, ugroženi su kuglasti zglobovi, ležajevi…

Vozači takve kvarove ne mogu platiti ako nisu kasko osigurani. – Vozač koji ima automobil od, primjerice, 40 tisuća maraka, uzet će kasko osiguranje i tako će riješiti problem koji mu se dogodi s rupom na cesti, ali to su dodatne neugodnosti za vozača. Nakon oštećenja treba pozvati policiju i napraviti zapisnik jer bez toga se ništa ne može dokazati – kaže.

Ističe kako su za rupe najzaslužniji kamioni, miješalice i drugi radni strojevi.

– Oni voze građevinski materijal ili zemlju i uglavnom su prenatrpani. Zato se stvaraju rupe, ali i druga puknuća na cesti. Kažem opet, nemamo kvalitetne ceste, autocesta ionako nema, a prometna kultura je loša – kaže automehaničar s kojim smo razgovarali.

Željko Andrijanić / Vecernji.ba