U organizaciji Uprave civilne zaštite ŽZH započela edukacija učenika srednjih škola u ŽZH

ŠIROKI BRIJEG – Edukacijom učenika Srednje strukovne škole i Gimnazije fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu je u organizaciji Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke započela edukacija učenika srednjih škola u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Edukacija učenika srednjih škola se provodi u sklopu Nastavnog plana i programa edukacije, obuke i osposobljavanja u sustavu zaštite i spašavanja za 2017. godinu, a u suradnji s gradskom/općinskim Službama civilne zaštite i ravnateljima srednjih škola.

Tema edukacije je: „Ponašanje u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća, te podizanje svijesti o važnosti preventivnog djelovanja kako bi posljedice po živote ljudi i materijalnih dobara bile svedene na najmanju moguću mjeru“.

Na samom početku edukacije ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke dr. sc. Drago Martinović je predstavio izvođače edukacije na čelu s voditeljicom Dianom Čačija načelnicom za strukturu i obuku Uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije. Ulogu, važnost i aktivnosti struktura civilne zaštite koje djeluju na području Grada Širokog Brijega predstavili su Željko Vukoja pomoćnik gradonačelnika Širokog Brijega za civilnu zaštitu, Karmela Skoko tajnica Crvenog križa Grada Širokog Brijega, Dario Čuljak zamjenik zapovjednika Vatrogasne postrojbe Široki Brijeg i Mario Barbarić pročelnik GSS-a Široki Brijeg.

„Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke obavlja upravne, stručne i druge poslove u oblasti zaštite i spašavanja, zaštite od požara i vatrogastva iz nadležnosti Županije. Ova edukacija je također jedna od aktivnosti Uprave, a Uprava između ostalog poduzima i mjere na popuni ljudstvom postrojbi civilne zaštite i službi zaštite i spašavanja, te njihovo opremanje materijalno – tehničkim sredstvima“, rekao je ravnatelj Martinović.

Diana Čačija načelnica za strukturu i obuku Uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije govorila je važnosti edukacije i pravilima ponašanja svakog pojedinca u slučaju prirodne ili neke druge nesreće i katastrofe, o važnosti preventivnog djelovanja, te o izradi školskog, odnosno kućnog plana za slučaj prirodne ili druge nesreće.

U sklopu edukacije učenika predstavljen je i edukativni letak s uputama za ponašanje u slučaju potresa.

Sljedeća edukacija učenika će se održati u srijedu 3. svibnja 2017. godine u srednjim školama u Posušju, navodi se u priopćenju Uprave civilne zaštite ŽZH.

SirokiBrijeg.info