POSUŠJE – U okviru projekta “Razvoj turizma na tri jezera” Općina Posušje je dobila info pult i Api komoru koja je trenutno smještena pored jezera Tribistovo a konačna trajna lokacija će biti u Poklečanima uz magistralnu cestu Posušje-Blidinje.

Svima je poznata spoznaja o značaju pčela u prirodnom okruženju kao i o ljekovitosti pčelinjih proizvoda i pripravaka od meda, propolisa i matične mliječi. Zahvaljujući upravo ovim malim kukcima odnedavna je razvijena nova, prirodna, metoda liječenja kroz takozvane Api komore. Riječ je o drvenoj kućici u kojoj će biti smještene košnice i služit će za prevenciju i liječenje bronhitisa kod djece i odraslih, kao i kod drugih plućnih tegoba. Također će služiti i za podršku jačanja psiho fizičke kondicije zdravih osoba i sportaša. Unutar objekta, komore, pacijent zauzme svoje mjesto u sjedećem položaju te kroz inhalacijsku masku udiše ljekoviti zrak izravno iz košnice, što po tretmanu traje oko 20 – 30 minuta.

Projektom Razvoj turizma na tri jezera koordinira Udruženje LiNK, a partneri su Općina Posušje, Općina Prozor-Rama i Općina Jablanica. Financiran je iz zajedničkog Programa Europske unije i Njemačke vlade za podršku lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvoju u BiH (EU Prolocal), GIZ (Deutsche Gesellschaft fir Internationale Zusammenenarbeit-GmbH).

Općina Posušje