ŠIROKI BRIJEG – Postupak za Jadranka Martinovića, nedavno uhićenog pripadnika HVO-a za kojeg je odvjetničkim tim tvrdio kako je došlo do klasične zamjene identiteta vrlo će vjerojatno brzo biti obustavljen, doznaje portal Dnevno.ba iz izvora bliskih njegovom odvjetničkom timu. Naime, u nedavnoj akciji SIPA-e uhićeno je ukupno pet osoba za koje je objavljeno da su pod istragom i osumnjičene su da su u svojstvu pripadnika HVO-a i HOS-a, u logoru Dretelj na području općine Čapljina 1992. godine činili ratne zločine.

Međutim, nakon što je danas Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika HOS-a koje tereti za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Čapljine i logora Dretelj, postalo je jasno kako je netko napravio veliku grešku u slučaju Martinovića. On se u danas podignutoj optužnici ne spominje što vodi do zaključka kako je SIPA uhitila pogrešnog čovjeka.

S druge strane za Martinovića je očekivati kako će uskoro dobiti rješenje o obustavi postupka čime će postati jasno kako je SIPA pogriješila te na osnovu podataka kojima je baratala napravila neugodnost čovjeku koji nema veze s ovim slučajem, a koji je u spektakularnoj akciji nedavno sproveden zajedno s četvoricom gore navedenih osoba.

Obrana je od početka to tvrdila te je uložila brojne materijalne dokaze, ali i izjave svjedoka, uključujući izjave nadređenih časnika, kao i bojovnika HVO-a koji su bili pod njegovim zapovjedništvom. Odvjetnički je tim upozoravao kako se Martinović nigdje nije spominjao imenom i prezimenom te da je do travnja 1992. godine bio pripadnik Zbora narodne garde Republike Hrvatske što su i dokumentirali vojnom iskaznicom. Nakon toga on postaje pripadnik HVO-a, kao zamjenik zapovjednika jedne bojne u Širokom Brijegu i u tom se razdoblju nalazi na liniji sa svojim suborcima za što postoje dokazi. Dakle, on nikakve veze nije imao s HOS-om niti s Dreteljom.

S druge pak strane, u danas poslanom priopćenju iz Tužiteljstva BiH stoji kako je tužitelj i šef Odsjeka u Posebnom odjelu Tužiteljstva za ratne zločine podigao ovu optužnicu protiv Miroslava Hrstića, Ivana Medića, Miljenka Nogolice te Tonće Rajiča.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u proljeće i ljeto 1992. godine, u svojstvu zapovjednika i pripadnika HOS-a i HVO-a, na području Čapljine, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti, lokalnom stanovništvu sa područja Čapljine, kao i zatočenicima u logoru Dretelj.

Inače, Sud Bosne i Hercegovine uvažio je nedavno argumente obrane uhićenih pripadnika HVO-a s područja Čapljine, Ljubuškog, Širokog Brijega i Mostara te odbio prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora.

Tužiteljstvo je tražilo pritvor za trojicu; Miroslava Hrstića, Ivana Medića, Miljenka Nogolicu, ali je taj zahtjev odbijen te su određene mjere zabrane u odnosu sve osumnjičene.

Karlo Lovrić / Dnevno.ba