Oliver Knezović izjasnio se na sudu kako nije kriv za ubojstvo Vedrana Puljića

SPLIT – Suđenje Oliveru Knezoviću, koji je optužen za ubojstvo navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića koje se dogodilo u listopadu 2009. godine u Širokom Brijegu, počelo je u četvrtak na Županijskom sudu u Splitu.

Knezović je na početku suđenja kazao da se ne osjeća krivim za ubojstvo Vedrana Puljića, koji je preminuo od posljedica ranjavanja iz vatrenog oružja u navijačkim neredima uoči nogometne utakmice Široki – Sarajevo, javio je portal Index.hr.

Optužnica ga tereti da je policajcu Draganu Vujeviću oduzeo službeni pištolj, te da je s udaljenosti od 54,5 metara ispalio 10 hitaca u pravcu navijača FK Sarajevo, ali i građana Širokog Brijega.

Jednim hicem pogodio je Vedrana Puljića u glavu, dok su u noge ranjeni Eldar Spahić i Arnes Šabeta, Amir Hadžić dobio je metak u prsa, Azmir Nukić u desnu ruku, a Mirzet Šabanović u vrat.

Istrgao mu pištolj

Policajac Vujević je na ispitivanju kazao da prilikom incidenta nije uopće pucao te da mu je pištolj iz futrole istrgao Oliver Knezović. Vidio ga je i kako puca prema stadionu, gdje su se nalazili gostujući navijači.

Splitski tužitelj Nikša Wagner u uvodnom govoru naveo je kako će dokazati da je Knezović počinio djela za koja se tereti.

Branitelj Milenko Umićević kazao je se optužnica bazira isključivo na pretpostavkama da je Knezović pucao iz pištolja u Puljića i još šestoricu. Na mjestu događaja pronađene su tri čahure iz tog pištolja, ali uz njih i još 15 čahura iz drugih pištolja, koje su dužili policajci.

Iz nalaza parafinske rukavice proizlazi da su na ruci i Knezovića i policajca, koji je dužio pištolj iz kojeg je pucano, pronađeni tragovi čestica baruta, istaknuo je Umićević.

Svjedok vidio i policajce kako pucaju

Danas su ispitana i dva navijača Sarajeva koji su ranjeni u pucnjavi.

Svjedok Eldar Spahić vidio je policajce kako pucaju.

“Neki su pucali u zrak, a neki i u navijače”, kazao je Spahić, dodavši da su navijači Sarajeva i Širokog bili pomiješani te da policajci nisu birali u koje će navijače pucati.

“Pucalo se i nakon mog ranjavanja. Vidio sam da policajci pucaju u ljude”, kazao je Spahić, koji je pogođen u natkoljenicu.

U trenutku kada su ga ubacivali u automobil radi prijevoza u bolnicu, čuo je i rafalnu paljbu.

Optuženog Knezovića nikada ranije nije vidio, ne sjeća ga se ni iz Širokog kada je ranjen.

Pridružuje se kaznenom progonu i postavit će imovinsko-pravni zahtjev.

Predao se pa pobjegao iz zatvora

Svjedok Arnes Šabeta, koji je također ranjen istog dana, potvrdio je da su policajci pucali na navijače.

Kazao je da se to dogodilo desetak minuta nakon njegovog ranjavanja.

“Pokojnog Vedrana Puljića nisam od ranije poznavao. Prvi put sam ga vidio kako leži na asfaltu mrtav”, kazao je Šabeta.

Knezović se na dan događaja spomenutih u optužnici sâm predao policiji u Širokom Brijegu i priznao da je pucao na navijače Sarajeva.

Nedugo nakon toga pobjegao je iz zatvora u Širokome Brijegu, a krajem listopada 2009. uhićen je u Zagrebu temeljem međunarodne tjeralice.

Nakon što je Bosna i Hercegovina slučaj prepustila hrvatskom pravosuđu, a Državno odvjetništvo podiglo optužnicu koju je sud potvrdio, Vrhovni sud Republike Hrvatske prebacio je suđenje u Split.

Index.hr