OLIČENJE POŠTENJA HDZ-ovih KADROVA: Čovićev zet uništio je BHANSA-u, sada daje 60.000 KM

Davorin Primorac, zet Dragana Čovića, inače direktor BHANSA-e, poznat po gala večerama od 300.000 KM, plaćenih budžetskim novcem, oličenje je HDZ-ovih kadrova i njihovog načina upravljanja institucijama BiH.

Kada je ovu agenciju, zaduženu za kontrolu bh. neba, doveo na ruba održivosti, raspisao je javni poziv za krizno komuniciranje. Ne treba ni sumnjati da će ovu nabavku, a teška je 60.000 KM, dobiti neka organizacija bliska HDZ-u.

Direktor BHANSA-e Davorin Primorac od početka godine za medije bliske HDZ-u kuka kako su “gubici s kojima se susreću avioprijevoznici, pružatelji usluga u zračnoj plovidbi i aerodromi bez presedana u dosadašnjoj povijesti”. Ostvario je i kreditna zaduženja, traženje pomoći od državnih institucija i smanjenje rashoda za 23 milijuna maraka.

No, kako je štedio Davorin Primorac, pisali su mnogi, tako je “Žurnal” zabilježio da je Primorac raspisao tender za nabavku hotelskog smještaja za potrebe Agencije, vrijedan 425 tisuća KM.

Osim toga, štedljivi direktor Primorac odlučio je da “opremi i dekorira” svoj ured. Direktnim sporazumom direktor BHANSA-e od Društva hrvatskih likovnih umjetnika kupio je umjetničke slike vrijedne 7.020 maraka.

U isto vrijeme odlučio je da je neophodno da BHANSA u ovako “teškoj situaciji” ima opremljenu salu za rekreaciju.

Tako je za nabavku fitnes opreme za salu za rekreaciju izdvojeno 19.500 maraka bez PDV-a. Kupovao je i mobilne uređaje za oko 6.000 KM. Samo stalak za novine plaćen je 200 KM. Za usluge medija od početka godine izdvojeno je više od osam tisuća maraka.

Polovinom svibnja, BHANSA nabavila je i sistem za distribuciju i prikaz točnog vremena u sjedištima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. Samo jedna ponuda bila je prihvatljiva za direktora Primorca. Posao vrijedan 289 tisuća maraka bez PDV-a dodijeljen je firmi “Katarina” iz Mostara.

Vlasnik firme je Milenko Čović, rođak Dragana Čovića. Ne treba da iznenađuje činjenica da je zet Dragana Čovića Davorin Primorac dodijelio posao vrijedan 289 tisuća maraka bez PDV-a Čovićevom rođaku. Firma “Katarina” i ranije je dobijala unosne poslove od javnih institucija na čijem čelu su kadrovi HDZ-a.

Nap.ba