Damir Alagić, odvjetnik Jadranka Martinovića kojeg je prije nekoliko tjedana po nalogu Tužiteljstva BiH SIPA uhitila zajedno s još četiri osobe s područja Hercegovine pod sumnjom na ratni zločin u Dretelju, za Dnevni list tvrdi kako će danas predati i drugi dio dokaza koji pokazuju kako se radi o zamjeni identiteta, odnosno kako je SIPA uhitila pogrešnu osobu.

-Kao obrana pripremamo dokazati se da se ne radi o Jadranku Martinovuću i dostavit ćemo, pored onih dokaza koje smo već dostavili, još materijala. Martinović se nigdje ne spominje i prezimenom, naglasio je Alagić, kazavši kako se tek radi o fizičkom opisu kojem nedavno uhićeni Martinović uopće ne odgovara. Alagić navodi kako je Martinović do travnja 1992. godine bio pripadnik Zbora narodne garde Republike Hrvatske što su i dokumentirali vojnom iskaznicom. Nakon toga on postaje pripadnik HVO-a, kao zamjenik zapovjednika jedne bojne u Širokom Brijegu i u tom se razdoblju nalazi na liniji sa svojim suborcima za što postoje dokazi, kaže Alagić, u vidu izjava svjedoka koje će se također dostaviti Tužiteljstvu BiH, uključujući izjave nadređenih časnika, kao i bojovnika HVO-a koji su bili pod njegovim zapovjedništvom

Nije tražen pritvor

Pored toga postoje fotografije i video snimci na kojima se Martinović u više navrata vidi u odori Hrvatskog vijeća obrane

-Martinović nikada nije bio pripadnik HOS-a, jer je HOS bila druga vojna formacija. On nikada nije bio nikad pripadnik niti jedne druge vojne formacije u BiH osim HVO-a, onda Vojske Federacije te Oružanih snaga BiH. On nikada u životu nije bio u Dretelju. Ovdje se radi o klasičnoj zamjeni identiteta, naglasio je Alagić, kazavši kako je izuzetno žao što se ovo dogodilo.

On kaže kako je tužitelj bio vrlo profesionalan i korektan te se čak nisu tražile ni mjere pritvora za Martinovića na dan uhićenja, tako da on nije proveo niti jednu noć u pritvoru, odnosno u zadržavanju.

Odbijen zahtjev za pritvor

Inače, Sud Bosne i Hercegovine uvažio argumente obrane uhićenih s područja Čapljine, Ljubuškog, Širokog Brijega i Mostara te odbio prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora. Kako nam je potvrdila Nada Dalipagić, odvjetnica jednog od osumnjičenih, Tužiteljstvo je tražilo pritvor za trojicu; Miroslava Hrstića, Ivana Medića, Miljenka Nogolicu, ali je taj zahtjev odbijen te su određene mjere zabrane u odnosu na svu petoricu.Podsjećamo, u akciji SIPA-e slobode je lišeno pet osoba koje su pod istragom i osumnjičena su da su u svojstvu pripadnika HVO-a i HOS-a, u logoru Dretelj na području općine Čapljina 1992. godine, vršili uhićenje, premlaćivanje, mučenje i pljačkanje imovine stanovništva.

Dnevni list